luni, 15 octombrie 2018

Tainele textului printe rânduri



Două evenimente m-au făcut să mă aflu joi (11 octombire 2018) în curtea Arhiepicopiei Buzăului și Vrancei: inaugurarea librăriei de carte ortodoxă  „Gabriel Cocora”, parte componentă din proiectul  „Ceainăria culturală” și lansarea cărții Printre rânduri- Pași prin Istorie a părintelui secretar al arhiepiscopiei  Alexandru Pripon tipărită la editura Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.
Știam că ma duc la o lansare de carte, dar am avut  surpriza și bucuria de a asista la sfințirea locașului de cultură  de către Înalt Preasfinția Sa Ciprian. După slujba oficiată Preasfinția Sa nu a trecut cu vederea recunoașterea efortului celor implicați în realizarea proiectuluipreot Ioan Șolea, Pr. Consilier Petru Roșu, sectorul cultural educațional  și  Aurel Ene.
Librăria este împlinirea unei necesități, aceea de a răspândi cartea și a facilita cititul de către oricine. Biserica a avut un rol esențial de la începuturile scrierilor pe teritoriul românesc. Literatura creștină este sau ar trebui să fie importantă în  viața spirituală a unui ortodox. Aici găsiți Filocalia părintelui Dumitru Stăniloaie, Biblia finalizată după ani de muncă de  Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Bartolomeu Anania, actualități din eseistica părintelui Savatie Baștovoi și multe altele. Multe lucruri interesante așteaptă să fie descoperite de către cei tineri, care au și această libertate, de a  citi, de a fi curioși, despre credința lor.
Profesor doctor în filologie Camelia Sava a vorbit despre cartea părintelui. O carte a mărturisirii credinței în mod rațional. O carte de analiză a libertății de a fi așa cum vrei, în interiorul credinței tale, la fel de legitimă ca orice altă libertate. Volumul cuprinde articole publicate în ziarul Lumina, al Patriarhiei române, publicate în perioada 2012-2104, în prima parte Printre rânduri, în cea de-a două, Pași prin istorie, părintele Alexandru ne poartă prin istoria bisericilor creștine ortodoxe și catolice din Europa și celelalte continente.
Prezență și obiectivitate. Responsabilitatea afirmării convingerilor pe care unii vor să ni le minimalizeze prin atitudine ostilă și de loc tolerantă, dar invocând  democrația ca argument doar pentru ei. La eveniment  a fost prezent, scriitorul Lucian Manolescu, preot Sava Popa Gheorghe, directorul seminarului „Chesarie Episcopul”, invitați, prieteni și colegi ai autorului, membri ai familiei.
Volumul se va găsi la librăria „Gabriel Cocora”.
La ceainăria culturală, se poate servi o cafea, ceai, prăjituri. Deși amplasată într-o zonă de trafic intens, pe terasa ceainăriei este liniște. Poate mi s-a părut mie că larma străzii a rămas dincolo de gard.  Locul acesta m-a cucerit.
Mulțumesc pentru invitație părintelui Alexandru Pripon!

                                                                                                                                     Teo Cabel

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu