sâmbătă, 16 ianuarie 2016

CÂND UMBRA DĂ CULOARE VIEȚII - ( „Umbra În Uniformă” - Dumitru Dănăilă-2015)






Dumitru Dănăilă are o galerie de personaje interesante.
Cu Umbra în uniformă, carte apărută în 2015 la editura Editgraph, și-a mărit galeria imortalizând  personajele în modul său auctorial specific. Natalia  Smeianu, piesa de bază prin care și despre care începe a curge firul narațiunii.
Mereu optimiști, protagoniștii romancierului, sunt tipul de om care reușesc întotdeauna în ceea ce își propun. În literatura sa devine o caracteristică dominanța momentelor fericite, cele care reprezintă puncte memorabile, în amintirile unui om, cu energii benefice și pentru semeni. Problemele care apar, boală, necazuri, nereușite sunt numere  reale din matematica vieții. Nu sunt  ocolite, îndepărtate,  ci asumate și depășite.
        Personajul real este Natalia Smeianu, spre finalul cărții apar  și copiii. Umbra, Atanase Smeianu este personajul transcendent. Părăsind lumea în mod nepregătit, în accidentul de mașină, lasă în urmă soția și copiii. Ca o recompensă, divină, la sfârșitul său, întâmplat fără posibilitatea de a-și lua rămas bun, fostul ofițer își vizitează periodic consoarta, pentru întărire, alinare și încurajare. Numai dragostea dintre cei doi, rămasă nealterată de cariile timpului, îl face pe acesta vizibil Nataliei. Iubirea este sentimentul care leagă cele două lumi. Restul romanului se construiește pas cu pas, ca într-un templu coloană cu coloană, din amintirile Nataliei, despre mama sa, și despre Tase, Atanasie Smeianu în devenirea sa de la tânăr cantemirist la ofițer și apoi jumătatea de o viață a învățătoarei.

Povestea începe în preajma Crăciunului, sărbătoare creștină care mobilizează energii materiale, dar și spirituale.
Sărbătoarea creștină a Nașterii lui Iisus Hristos pentru Natalia Smeianu nu mai are conotațiile din anii când putea să spună că se sărbătorea în familie;  nu mai are de mult magia de altădată.
În momentul ales, ca semnificativ pentru debutul periplului romanesc, de către autor, personajul principal trăiește sărbătoarea ca un dat pe care nu-l poate ignora. Experințele anilor anteriori și-au decantat bucuria  în existență concretă. Cumva pregătirile pentru sărbătoare au fost mai mult materiale, de natură gastronomică. Sufletul său așteaptă o altă sărbătoare. O întâlnire cu el, cu Umbra.
Dumitru Dănăilă nu face speculații psihologice pletorice. Printr-o frază inserează atmosfera unor ani,  starea caracteristică vremii  se răspândește apoi ca aburul unei cafele, în stradă, într-o zi de iarnă: „Pe vremea aceea, când în măcelării te întâmpinau doar cârligele goale, înşirate precum vrăbiile pe sârmă, porcul era o avere. Tase nu avusese putere să se dezlipească de lângă televizor nici măcar două ore, cât să transporte  averea la domiciliu, era fierbere mare în oraşul-reşedinţă de judeţ de la Curbura Carpaţilor, cum era în toată ţara în zilele când o lume apunea şi alta îşi făcea hotărâtă apariţia, când schimbul de putere şi de orânduire nu se petrecea cu flori şi cu strângeri de mână prieteneşti, ci sub gloanţe.”. Referire la Revoluția din 1989.

           Mama, Dorinela , și fiică, Natalia,  se despart de timpuriu. Prima alege o carieră muzicală, în străinătate, favorizată de conjucturi benefice ei. Fiica rămâne în grija bunicii, cu dorul de mamă ani buni.
Umbra: Tase, generalul, este prezentat concis și consistent, de la timiditatea adolescenței, prima întâlnire, prima poveste de dragoste, eșecul acesteia și devenirea sa ca ofițer. Este omul care rezolvă tot ce îi apare în cale, ca exercițiu de viață. La Dumitru Dănăilă dragostea de viață este substanța personajelor. Este carburantul spiritual al acestora. De aceea greutățile, deciziile grele, sunt depășite tocmai datorită acestei energii ce îi domină. Bunul simț, rigoarea unei anume exigențe sunt ingrediente principale ce colorează personajele din jurul lor, respectiv bunica, mama lui Tase și tatăl, pădurarul.
Împletindu-le destinele, autorul este un promotor al familiei, al bunei înțelegeri, al fidelității. Echilibrul poate fi oricând modificat, exemplu: moartea tatălui Nataliei de tânăr, decesul lui Tase, într-un moment absolut banal, dar este refăcut apoi pentru că omul trebuie șă-și urmeze, cu voie sau fără voie drumul.
La sfârșitul romanului Natalia este împăcată cu ea, are sufletul plin de bucuria realizării copiilor și este măcinată tot mai mult de dorul de el, de Tase.
          Dumitru Dănăilă prin diversitatea abordărilor este un autor prolific al romnului buzoian din ultimii ani. Dacă ar fi să fac o comparație cu muzica simfonică, intensitatea derulării este crescendo și finalizează forte.

                                                                                                        Teo Cabel



        



Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu