luni, 12 octombrie 2015

Mariana Rogoz Stratulat- „Pași în exil” și ”Aproape unul” - poezii

    
   

Pași în exil  - Mariana Rogoz Stratulat
Grafică : Maria Otilia Hodină
Postfață: Ionel Bota
Redactor carte: Rodica Rodean
Cartea este publicată la Editura PIM sub egida Asociației „Universul Prieteniei”  
Pași în exil -  moment de introspectie,  moment de reflecție la ceea ce se acumulează și nu a fost distilat în rațiune și confiat cu poezie, la o vârstă la care nu anii contează, ci prezența în conjugarea verbului a trăi.     
Confesiv, volumul debutează cu un curriculum vitae: „M-am născut / într-o vorbă/la început de poezie/când pisicile/miorlăiau la stele/pe acoperiș,/iar ursitoarele/ torceau secundele/ împreună/cu un arici”(...)
Căutând Cheia, inima grădinarului este țința.
Călătorul din Ochi este candela unei iubiri neîmpărtășite.
Împreună, momentul hotărârii, al asumării, arderii neîmplinirilor, cu stoicism, optimism, nu blazare: Mă plimb/ de ceva vreme/printr-o inimă speriată.// Trecuse/ prin ea/ o turmă de amintiri/ ce i-a băut/ toată lumina.// Era întuneric./Orbecăiam/prin camerele goale/ ș i triste.// La-m luat de mână/și am plecat/ împreună/să sărbătorim singurătatea. (Împreună).
Visare  o poezie de antologie.
Iubirea poate face Miracole. Statornicie sau doar o emoție de moment? Eu sunt pasărea/ ce și-a lăsat penele/ în brazii de sub geam.
Traversând realitatea, inima ajunge în locuri unde nu ar trebui să fie... Am ajuns la un pod/ și nu am pași/ să-l trec (Uită-mă)  
Incertitudine  cu certitudine își are locul lângă Visare, în timp ce un vultur/ mă-ngroapă/ în zidul din cer// 
Exilul din cartea doamnei Mariana Rogoz Stratulat își poartă pașii în reconsiderarea unor  direcții pe care experiența le credea sigure, dar  tot experiența, continuă și bogată a trăirilor, o fac să concluzioneze că mereu viața își arată nuanțele ca pomul frunzele, în bătaia vântului.                                                                 
                                             













Aproape Unul. Antologie poezie de dragoste.
Grafică : Maria Otilia Hodină
Prefață: Cezarina Adamescu      
Redactori carte:Carmen Antoaneta Marcian, Rodica Rodean
Volum editat sub egida Asociației „Universul Prieteniei” Iași                                                    
Eitura Pim.
„Volumul Aproape Unul  este o selecție tematică din culegerile de versuri publicate până acum, la care se adaugă și o serie de piese noi. Diferite ca factură, poemele se vor simple ipostaze lirice ale gândului străvechi privind relația Eu-Tu în perspectiva universalului Unu. ”
Așa își prezintă autoarea cartea.
Poezia Geneză induce sentimentul tonic că, de la creație încoace fiecare are în matricea sa un fior al începutului acela cosmic. Cât de puternic îl simte fiecare, îl recunoaște, asta este alt aspect.
(...)„Lumină!” – a spus să fie./ Și a fost!/ Și soarele-a aprins/ o lumânare./ Apoi și-a rupt/ din suflet/ stele./ felinare/ lăsându-le/ să cadă/ în palma mea,/ în palma ta,/ în palma nu știu cui,/ pe undeva...(Geneză)
Eu sunt din vis, Tu ești din carte. Frumoasă metaforă a poeticului, pe voalul  misterului, al dragostei, al nespusului până la capăt, dar dorit, și dorul arde ca o stea fără să o stingă nimic material. 

Mulțumesc doamnei Mariana Rogoz Stratulat pentru cele două cărți. Felicitări și succes!
                                                                                                                                                Teo Cabel




Un comentariu :

  1. Între cer şi pământ, cuvântul rătăceşte nestingherit atingând
    frunze şi sori,
    oameni şi nori...
    Mulţumesc, Ştefan Teodor Cabel, pentru ploaia de lumină aruncată cu generozitate peste gândurile toamnei, peste vorbele din carte...

    Admiraţie şi preţuire,
    Mariana Rogoz Stratulat
    Panciu, 12 octombrie 2015

    RăspundețiȘtergere