sâmbătă, 10 octombrie 2015

Lansare de carte- Marin Ifrim- „Blocat în lift spre cer”-Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”




Lansarea cărții lui Marin Ifrim  Blocat în lift spre cer (editura Teocora), la Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”, joi 08.10.2015, certifică, nu doar de facto, ci și de iure, inaugurarea acesteri instituții de mult așteptată în mediul cultural buzoian.
Importanța unui eveniment literar se poate compara cu prezența unui far la malul mării.
Blocat în lift spre cer a fost ca manifestare culturală, și ramâne ca prezență literară, un eveniment important al urbei. Pentru că autorul este membru al Uniunii Scriitorilor, ctitorul literar al multor buzoieni  care semnează acum ca membrii USR. Pentru că scriitura lui Marin Ifrim este un arc de cerc, semnificativ în configurația actuală a literaturii române: ca poet, prozator, pamfletar, jurnalist.
Cei prezenți au confirmat cele spuse mai sus prin diversitatea palierelor culturale reprezentate: pictorul Florin Menzopol, fotograful Ion Tăbăcarul, epigramista Ica Ungureanu, scriitorul  Corneliu Vasile, venit de la București special pentru lansare, scriitoarea Elena Radu,  Mihai Sălcuțan, Gheorghe Petcu, scriitori buzoieni.
Au vorbit despre carte Stelian Grigore,  Corneliu Vasile; Ica Ungureanu a cuvântat prin ceeea ce o reprezintă, prin epigrame; au urmat Dumitru Negoiță redactorul revistei „Uscând o lacrimă”, Valentin Cojocaru, Aurel Anghel, domnul Marcel Isbășoiu, jurnalistul Sorin Burlacu, Ștefan Dima, Cornel Diaconu, Teo Cabel.
Făcând un inventar scurt am sesizat că au trecut cinci ani de când colaborez cu Marin Ifrim. Nu am uitat că mi-a spus să adun toate cronicile într-o carte, lucru pe care l-am materializat în volumul „Prezențe în agora literară”  în care este inclusă și cartea lansată.
Blocat în lift spre cer este o carte a bucuriei. Bucuria matură din urma suferinței. Bucuria pe care omul și scriitorul Marin Ifrim nu o exprimă verbal, ci este emanată prin privire, privirea unui învingător.
Una din ideile transmise de Marin la sfârșitul lansării a fost că nu are de ce să fie invidiat pentru că făcut doar ce trebuia să facă, a scris și i-a încurajat și pe alții să o facă.  De amintit Oana Camelia Șerban, Daniela Șontică, regretatul actor Sorin Șaguna, Ana Maria Gîbu.
O altă idee a fost de a ajuta Centrul Cultural prin contribuții proprii de carte pentru biblioteca acestei instituții. Nu doar a zis, ci și a donat un exemplar din Antologia poeziei românești contemporane pe lângă alte cărți, doamnei director al instituției Elena Isbășoiu, amfitrioana evenimentului.
Blocat în lift spre cer în maniera în care este scris, textura întrețesută epic-liric, este o bijuterie literară, o esență și ca atare se ține în vase mici.  Textul este tot timpul controlat. Conotațiile confesiunilor desfășoară împreună cu impresia lirică a poeziilor o stare  de amplitutine, intensitate. Autorul este reporterul de pe câmpul de luptă al propriei vieți.  După ce închizi cartea lucrurile începi să se așeze, la sfârșit deja cel care a semnat, autorul a câștigat bătălia la propriu și a topit sensurile banale ale cuvintelor într-o formă nouă, cea a victoriiei, dar și a unei cărți, ce nu ar trebui trecută cu vederea.
                                                                                                                                                 Teo Cabel
                                                                                                   



                            

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu