miercuri, 5 noiembrie 2014

Număratul bobocilor la cenaclul AntePortas devine o normalitate





La ultima ședință a cenaclului AntePortas,1 noiembrie 2014 au citit două fete: Alexandra Nicolae și Mălina Zaharia.
Invitat a fost scriitorul Aurel Anghel. Domnul profesor a venit cu emoție la Casa de cultură a sindicatelor, după cum a și mărturisit sentimentul, care și dânsului i s-a părut incredibil, la vîrsta sa, dar normal pentru un om cu suflet.
Fetele au în comun o carte în lucru, nu aș zice sf, ci mai degrabă în vecinătatea genului Twilight.  Sunt curajoase pentru că au abordat un proiect de dimensiuni mari. Ineditul constă în faptul că  îl scriu împreună.
Fiind prezentate doar câteva capitole, scurte, ideea despre acțiune  se deduce.
Bila albă a autoarelor este cursivitatea. Efervescența adolescenței este prezentă  în scriitura lor.
Colegii de cenaclu au fost interesați de modul cum au reușit ele să conlucreze
și să obțină o linie omogenă.
Furcile caudine nu se potrivesc cu întâmpinarea unui debut, la cenaclu, dar  observațiile asupra clarității textului și a condensării cred că  și le-au însușit.
Domnul profesor Aurel Anghel, a subliniat  caracterul predominant al seriozității în abordarea scrisului. A prezentat  și câteva cărți, semnate de domnia sa, pe care le-a lăsat la cenaclu spre a fi citite: Exercitii de dragoste cu zeii lui Dobre Gheorghe, Cartea Psalmilor regelui David după Biblia de la Bucureşti, Copile, te roagă
, poezie creştină,  La umbra firului de grâu,  Coşul cu jucarii - poezii pentru copii, Citind gerunzii.

Pentru că era proză pe ordinea de zi, a adus în discuție  și romanul minimalist, ca opțiune literară și probă de virtualitate artistică.

Despre ce s-a citit părerea sa a fost că dacă erau elevele sale , la clasă, si aveau o temă de acest gen le dădea nota 10.

Au subliniat în comentarii despre cele citite: Petruța Niță- necesitatea aranjării textului, curajul abordării; Sandu Bolache, omogenitatea. Laurențiu Belizan-dialogul cursiv.

Alexandra și Mălina, poate că nu vor termina această carte, dar scriind la ea le-a dat ocazia să se orienteze,  să vadă ce pot să facă pe viitor și cum. Sau o vor termina… sunt curios cum va fi finalizată.

Succes!
                                                                           AntePortas









Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu