marți, 29 aprilie 2014

Adolescența citește la cenaclul AntePortas



Întâlnirea Cenaclului AntePortas din Săptămâna Luminată, sâmbătă 26 aprilie, la Casa de  cultură a sindicatelor, Buzău, a fost sub impresia bucuriei pascale, prilej pentru membrii săi de a-și spune „Hristos a înviat !” și să ciocnească un ou roșu.
Lector de zi Andreea Zaharia, invitat romancierul Dumitru Dănăilă.
Versurile elevei de la „C.Nenițescu”  îmbibate de poeticul vârstei la care nostalgia după copilărie și persoane dragi are nuanțe mature, subminând parcă elanul tinereții, au atras atenția. Invitatul de onoare, cu experiența multor ședințe de cenaclu, a subliniat necesitatea de a se spune lucrurilor pe nume, în aprecierea a ceea ce se citește, cenaclul fiind un loc unde trebuie să se cultive valoarea. Copilind tulpinile acestui debut la cenaclu domnul Dănăilă a  încurajat-o pe Andreea încheind cu sfatul: poezia trebuie să invite la meditație. Citind, înveți de la alții și nu poți coborî ștacheta.
Alte reacții la cele citite au avut: Gina Zaharia: poezie caldă, prietenoasă, limpede ; Alexandru Bolache Am găsit un sâmbure de poezie ca punct de plecare pentru viitor; Costel Suditu, Bun venit la cenaclu ! Ochi, urechi și suflet! Dana Bițeanu, impresionată de versurile din Dor de tine: Vom reveni cândva din rătăcire/Mult prea mirați de frigul dintre noi;
Laurențiu Belizan Am întâlnit lucruri care m-au impresionat. De remarcat: „privesc adânc în solitarul gol”(Suflet de iarnă)l”; Mihaela Roxana Boboc; Mi-a atras atenția cu mici amendamente Suflet de iarnă și Atunci și acum, dar și în Dor de tine: Nu cred că voi lăsa ca sufletul să-mi moară/Strașnic vorbind, lovit și-apoi rănit.../ El va rămâne-acolo în timp, în asfințit/Acolo, doar cu-o umbră solitară. Laura Cozma, Mariana Cabel lirism nativ de exploatat.
Dumitru Dănăilă a făcut cadou celor prezenți volumul Împătimitul de cuvânt,
o carte despre întreaga activitate literară a scriitorului și profesorului Traian Ghe. Cristea, volum la care a avut o contribuție importantă în strângerea materialelor și aranjarea acestora.
Andreea Zaharia este o fire sensibilă, percepția realitații a făcut-o să balanseze între sentimente ca: Miile de fulgi se țes pe pământul gol,/ Zboară fluturi albi și se aștern îndată,/ Iar în tăcerea nopții le-auzi glasul domol/ Mireasă dulce, blândă, ce tainic se arată!(Suflet de iarnă) și Vreau ca anii să se-ntoarcă, să repar tot ce-am greșit/ Să revăd la vârsta asta tot ce-odată am iubit,/ Să-mi revăd părinții, frații, școala și copilăria,/ Mi-au fost dragi, însă din toate mi-a rămas doar poezia.(Atunci și acum).
Cuvintele de încheiere au fost: Bine ai venit la cenaclul AntePortas!
La tema zilei „Nebun, clovn sau poet?” au citit: Laura Cozma (și pentru colegii Bolache Andrei și Valentin Tufan), Dana Bițeanu, Alexandru Bolache, Gina Zaharia, Mihaela Roxana Boboc, Laurențiu Belizan, Costel Suditu, Teo Cabel. 
Următoarea temă se numește „Pur și complicat” propusă de Gina Zaharia.
La următoarea ședință  va citi Laura Cozma.

                                                                                                       Ante Portas








poze: Teo Cabel

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu