luni, 2 decembrie 2013

Concursul de creaţie „V.Voiculescu-arc peste timp” și-a premiat câștigătorii . „Cuvinte Potrivite”. Lansare „Dincoace de Rai”.






Concursul de creație „V. Voiculescu-arc peste timp” anul acesta a depășit borna cu numărul cincisprezece. Cum au trecut atâția ani pentru un concurs cu susținere privată? Organizatorii de la începuturi, domnul doctor Valeriu Bistriceanu şi Marin Ifrim, în fiecare an în juriu, precum şi numeroşi elevi și studenți lansați la acest eveniment au multe motive de satisfacție.
Anul acesta, al doilea consecutiv în care am avut onoarea de a face parte din juriu, alături de Marin Ifrim și Stelian Grigore, am constatat  o micșorare numărului a materialelor primite, dar o creștere a calității lor, la fel ca în anii când vinul este bun pentru colecție. Dominant, numărul fetelor. La băieți, a reușit o calificare printre premianți un student care a participat și anul trecut - Topliceanu Cătălin Ștefan (Vaslui) Premiul „Ion Nicolescu”.
Premiile s-au înmânat la Bibioteca județeană „V. Voiculescu”. Printre premianți s-au aflat și buzoieni: Laura Cozma, premiul Asociației Culturale „Renașterea buzoiană”, Dana Bițeanu, premiul special „Tudor Cicu”. Premiul Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” - Cristina Mihaela Botâlcă (Snagov, elevă). Premiul cel mare, al fundației ”V.Voiculescu”, a fost câștigat detașat, se poate spune, de Ionela Mădălina Grosu, studentă, din Suceava. Prin omagiul adus lui Vasile Voiculescu, patronul festivalului a cărei flacără o ține aprinsă tot un medic, Valeriu Bistriceanu, concursul și-a îndeplinit și anul acesta misiunea. Numele lui Vasile Voiculescu, cel căruia Dumnezeu îi măsura inima „cu pas de stea” (Prizonierul), prin participarea elevilor din toată țara, este reactualizat ca într-o veșnică poemenire nu doar duhovnicească, ci și în spiritul a ceea ce a iubit foarte mult, literatura.

În aceeași locație, Biblioteca județeană, s-au acordat și premierile Concursului „Cuvinte potrivite”, desfăşurat sub egida Primăriei Buzău și a Asociației Culturale „Renașterea buzoiană.”
Premiile sunt următoarele:

Secţiunea Creaţie
Premiul Opera Omnia: Ion Roșioru
Premiul I : Dumitru Dănăilă, pentru volumul „Întoarcerea”
Premiul II : Elena Radu, pentru volumul „Poeme cu acces provizoriu”
Premiul III: Cornel Diaconu, pentru volumul „Jarul din gutui”
Premiul Special „Cuvinte potrivite”: Girel Barbu, poet, publicist


Secţiunea interpretare
Premiul I: Viorica Radu, profesor, Liceul de Artă
„Margareta Sterian” Buzău, actor
Premiul II: Victor Rotaru, poet
Premiul III: Teodor Cabel, clasa a XI-a, Colegiul
Naţional „B. P. Haşdeu”, pentru muzică folk
Premiul Special: George Stoian, actor


Juriul: Stelian Grigore, Liga Scriitorilor, Marin Ifrim, UniuneaScriitorilor din România,Nistor Tănăsescu, poet, publicist.

Lansarea plachetei de versuri a lui Constantin Bucur, Dincoace de Rai, a fost un prilej pentru auditoriu de a asculta un poet inedit prin felul său de a aborda poezia. Marin Ifrim a spus că autorul este demult în zona vizibilă a literaturii buzoiene. Tudor Cicu a afirmat că poezia lui Constantin Bucur are calitatea unor flash-uri.  Mihai Macovei, pieten vechi cu autorul, a făcut o scurtă rememorare a vremurilor frumoase petrecute împreună la Cenaclul „Alexandru Sahia”, iar Ion Roșioru a remarcat puritatea versurilor lui Constantin Bucur, care amintesc de  primele poezii ale lui Ioan Alexandru.

Ștefan Teodor Cabel

Notă: Lista cu premiile de la concursul „Cuvinte Potrivite ” a fost preluată de pe Cartelul Metaforelor.  http://marinifrim.wordpress.com/2013/12/01/premiile-festivalului-de-creatie-literara-si-interpretare-cuvinte-potrivite-editia-a-ii-a-buzau/




Poze „V.Voiculescu - arc peste timp” :

                                        Ionela Mădălina Grosu- Marele Premiu

                       Laura Cozma - Pemiul Asociației „Renașterea Buzoiană”
                                  Dana Bițeanu -Premiul special- „Tudor Cicu”

              Cristina Mihaela Botâlcă- Premiul Bibliotecii juețene „V.Voiculescu”
















Poze „Cuvinte Potrivite”:
                                   Dumitru Dănăilă

                                     
                            Cornel Diaconu

                            Girel Barbu                 


 de la stânga:  Ion Roșioru, dr. Valeriu Bistriceanu, Sorin     Burlacu, director bibl.   jud, „V.Voiculescu”, Buzău.
                            Elena Radu

                                        Teodor Cabel

                                         George Stoian și  prof.Radu Viorica
                                          în dreapta Cornel Diaconu
                          Victor Rotaru
                            Poetul și criticul Ion Roșioru




                                          Constantin Bucur -lansare volum Dincoace de rai
                           Tudor Cicu
Pozele Ștefan T.Cabel

Un comentariu :