luni, 2 decembrie 2013

30 noiembrie- la cenaclul Ante Portas, lector Gina Zaharia




 

Cenaclul Ante Portas a încheiat penultima lună a anului prin sărbătorirea lui Andrei Bolache, cu ocazia Sfântului Andrei, și cu dezbateri constructive, zicem noi, pe marginea poeziilor citite de lectorul zilei Gina Zaharia, dar nu în ultimul rând, și urând „La mulți ani!” lui Marin Ifrim pentru aniversarea sa pe 1 decembrie.
Gina Zaharia este cunoscută și activă pe situri literare, dar are și cărți publicate*.
Despre poeziile citite au vorbit:

Laurențiu Belizan:Mă bucură foarte mult că Gina Zaharia se alătură cenaclului nostru.
Demersul critic trebuie să fie sincer, pentru că în acest fel putem evolua, putem să ne evaluăm şi să evoluăm
Autoarea  creează un univers liric  prin introspecţie , joc şi analiză minuţioasă a stărilor sufleteşti.  Poezia la ea, este o căutare continuă, o încercare de a descrie stările cele mai intime, dar nu în mod direct, ci prin sugestie.  Acest  joc este unul al dragostei, care este temă principal a poemelor.  Timpul şi spaţiul au dimensiuni mitologice având ca pilon central  triada prinţ prinţesă, vrăjitor.
„așadar /ia vraja ta și vino/ai grijă să n-o încurci/e una care te dădăcește îndelung/că n-ai defrișat la timp înserările/că n-ai adăpat stelele din insomnia unei tăceri.(…)
vezi să nu se răzbune /tocmai acum când aruncăm zarurile/eu cu mâinile tale/tu cu inima mea…”
Zona aceasta , a unei continue căutări şi definiri a dragostei, a înţelegerii  reciproce a protagoniştilor  lirici, este luminată stroboscopic  şi de aceea trebuie să faci, tu, ca cititor un efort necesar al imaginaţiei ca să poţi desluşi  jocul de lumini şi umbre asemănător teatrului japonez kabuki.Aş defini  poezia Ginei, o construcţie interesantă, la intersecţia dintre dadaism, suprarealism (dus la extrem, şi de aceea uneori  mai greu digerabil) si structura narativa asemanatoare povestilor.Un poem remarcabil  este, in opinia mea, “opt grade  richter”.
Ștefan Teo(dor) Cabel: În poezia Ginei realitatea se echilibrează mereu din contraste.  Totul este imprevizibil iar nuanțele se schimbă din mers.
sparg notele unui pian ba chiar prind un mănunchi /le amestec în buzunar cu alte valori (opt grade pe richter); frigul îmi pune alte mănuși/ îmi spune că sunt mai rezistente la dor(…)gândurile stau într-un picior înseamnă că o pot rupe la fugă (apă de ploaie) sau mănușa asta mă strânge are în ea toate notele/pe care am cântat împreună/urcă și coboară din piept ca o nălucă ucigașă/dați-i un somnifer ceva/să-mi pot înhăma lupii altfel mă pierd în nămeți.(apa de ploaie) Lupii sunt o imagine de forță dar și de ceva instinctiv, ancestral.
nouăzeci și nouă la sută din mine ești tu/ astăzi ai chemat ambulanța ezitai să mă strigi(…)pornește de la mine spre zori că poți schimba un gram din tine
măcar dintr-o eroare/ sunt de gardă în toate anotimpurile ambulanța te-a adus pe mâini bune /atenție te voi învăța să mă șoptești(când și când)
Petruț Dinu: a văzut în poezie comuniunea om-timp.Fiecare poezie este un drum spre infinit. Dincolo de versuri se simte nevoia de protecție.
Marin Ifrim și-a adus aminte cum a lansat-o pe Gina Zaharia în 1998, semnând  și prefața la prima carte. Ca un experimentat al cenaclurilor buzoiene a mai răsfoit câteva pagini din amintirile sale, pentru care îi mulțumim, ne sunt de folos în a ne forma anumite repere.
Au mai vorbit: Alexandru Bolache, Andrei Bolache, Laura Cosma, Dana Biteanu, Alina Preda, Mariana Cabel.
Pe 08 decembrie 2013 va citi Laurențiu Belizan.
                                                                                           Ante Portas

* Apariții editoriale Gina Zaharia.


Clipa de adevăr, roman de dragoste,1998
Asasinul a fost prins în zori,roman poliţist, 2000
Crima de la ora zero, roman poliţist, 2009
Lanțuri, poezie Gina Zaharia, grafică Mihai Cătrună, 2011
Reverie albastră, poezie Gina Zaharia, pictură Mihai Cătrună, 2013
Ecou de rubin, poezie, 2013

În antologie:

Cu epigrama la asalt, epigrame, 1998
Pledoarie pentru Epigramă, 2000
Epigramişti români contemporani, 2002
Capricii efemere, site literar Cleopatra, 2011
The art to be human,  antologie   de poezie contemporană internaţională, Elveţia, 2011 
Amprente în versuri , (poeți din I.P.J. Buzău), 2012
Meridiane Lirice - Antologie universală a poeziei românești contemporane - 124 Poeți contemporani, Editura Armonii Culturale, coordonator George Stroia, 2012
Fântâni de gând prin uni...vers, antologia esențelor, 2012
Însemnele unei tăceri, antologie de poezie site Casa Gândului Cleopatra, 2012
Harpa de argint -  antologie de proză scurtă și texte lirice, 2012, Casa Gândului, Cleopatra
Antologie bilingvă Infinitul iubirii, Arta Conversației, 2013
Arta de a fi uman , vol 5. Antologie internațională de limba română, Canada, 2013.











 Poze: Ștefan Teo(dor) Cabel

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu