luni, 9 decembrie 2013

Cenaclul Ante Portas –lector Laurențiu Belizan



 



08 Decembrie 2013 a fost ultima ședință de cenaclu la care s-a mai auzit artileria anul acesta. Lectorul de serviciu a fost Laurențiu Belizan, un poet cu loc sigur în coloana de defilare a literaturii buzoiene. Nu este un debutant, interesații de literatură trebuia să îl aibă deja indexat ca o certitudine*.
Despre poezia lui Belizan  au vorbit toți membrii participanți la ședință.
Marin Ifrim: Laurențiu are o regină care se numește poezia și are grijă să nu îi fie furată.Versul său este așezat, curge limpede. Are ceva universal putând fi tradus în orice limbă.
Ștefan Teodor Cabel: Citesc cu plăcere vresurile: valurile erau mustangi/ mușcând zăbala ochilor( amnezia); în serile lungi de iarnă/ împărțeai întunericul în triunghiuri(cu luna la tâmplă);îmi spui că sunt un shiva rămas doar cu două brațe/ pe celelalte le simt ca pe niște iubiri amputate(fulgurant).
„un shiva” la Belizan a trecut din numele unei entități în viața experimentată, devine  cotidian pentru cel care trăiește ceea ce împrumută din cultura lumii.
Oniromahie este o poezie pe linia celor cunoscute la Belizan, am obiectat la titlu,atât. Am spus pe Facebook despre el acum doi ani când i-a apărut primul volum că este fereastra literaturii buzoiene, deschisă spre literatura națională(și numai,completez acum).
Mihaela Roxana Boboc: L-am cunoscut pe Agonia în 2009 (site de poezie), pe Laurențiu. Mi-a atras atenția limbajul complex. I-am transmis atunci să caute să fie mai accesibil, fapt pe care îl constat azi că a făcut. Mi-au plăcut mult versurile: dumnezeu este cel mai frumos orb/ care nu-și mai amintește nimic/ urcă prin lumina crudă precum sisif/ reconstruind lumea în fiecare zi/ departe de arhipeleagul maldivelor(que deus me perdoe – un fado la Amaliei Rodriguez). Textul său este imprevizibil, cu ruperi de ritm care surprind în mod plăcut.
Alexandru Bolache, Laura Cozma au subliniat dificultatea textului la prima citire și  faptul că sunt în asentimentul antevorbitorilor privind locul lui Belizan în poezia buzoiană și onoarea pe care o face cenaclului Ante Portas prin preznța sa. Cabel Mariana: Am observat că vă adresați unui anumit public. Poți să scrii pentru un public de câteva milioane, sau poți să alegi să scrii pentru un anumit segment de cititori. Avantajul este cum spunea și Daniel C. Enache, că în zilele noastre oportunitatea internetului face posibil faptul de a fi cunoscut în toată lumea.

Marin Ifrim a prezentat un poet care a frecventat cenaclurile buzoiene: Stelian Stan:Silabă moale trec prin ochiul rece al oglinzii,/ aștept în mersul meu rotund să mă prind,/ sînii luminii aș vrea să-i ating de/ aproape,/bucuria s-o dărui uni sâmbure/ trist(Dincolo de oglinzi – volumul Bilete pentru Univers- 1979)
Ștefan Teodor Cabel a  făcut o scurtă prezentare a conferinței criticului Daniel Cristea Enache – Noua epocă literară. Subiectul conferinței ținute în aula liceului B.P. Hașdeu, a fost condiția scriitorului în perioada dictaturii și acum în democrație. Una dintre ideile principale a fost și aceasta: prefer să fiu insignifiant în democrație decât central într-o dictatură( D. C.Enache)
A fost prezentat și noul membru al cenaclului Bogdan Negoiță.
Marin Ifrim a anunțat pentru vineri lansarea la Biblioteca jud. „V.Voiculescu” a două cărți ale autorului George Vioreanu.
Aceasta a fost ultima ședință pe anul 2013 cu citire de creație proprie. Următoarea va avea loc pe 28 decembrie ca un bilanț al cenaclului pe anul care se va încheia.

*  Câştigător al Concursului de Debut UniCredit 2011, cu volumul "Pareidolia", lansat de Humanitas la Târgul Internaţional Gaudeamus, ediţia a XVIII-a. În 2012 publică volumul „Onirograme”la edit. Editgraph din Buzău. Apare în peste zece antologii de proză şi poezie, începând cu 2008. Este membru fondator și secretar al cenaclului ”Ante Portas” , înființat în august 2013, la Buzău. Laureat cu premiul RefleXos(Madrid), în 2010, al Concursului „Astenia de primăvară”, organizat de Hermeneia.com. Asociaţia ”Renaşterea buzoiană” îi conferă în 2012 Diploma de merit pentru performanţe literare care onorează Buzăul în literatura naţională şi de pretutindeni. În mai 2012 i se decernează premiul ”Opera prima” pentru volumul ”Pareidolia”, la Festivalul internaţional ”Tudor Arghezi”, ediţia a XXXII-a, prezidat de Ana Blandiana şi Dan Cristea, prilej cu care o cunoaşte pe Mitzura Arghezi. În mai 2013, "Onirograme" ia premiul pentru cea mai bună carte, la Festivalul Primăvara Poeţilor din Buzău. Ref. critice: Răzvan Ţupa, Marin Ifrim, Horia Gârbea, Radu Paraschivescu, Paul Cernat, Andrea Hedeș, Gellu Dorian, Lucian Mănăilescu, Adrian Botez, Andrei Velea, Teo Cabel, Mircea Stâncel, Silviu Guga. 
                                                                                         Ante Portas
 Poze Mihaela Roxana Boboc







 Poze Laura Cozma








Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu