sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Dragoste dincolo de nori – cum se moare nevinovat - de Dinu Petruț

 

Proza lui Dinu Petruț este peste vârsta* pe care o are. Profitând de subiectele generației: vampiri, vrăjitori, magie, malefic  își spune cuvântul, dând liber imaginației, demonstrând   creativitate consistentă, abilitate în crearea intrigii, talent precoce, interesant  de urmărit odată cu trecerea timpului și acumularea experienței. De remarcat capacitatea de a utiliza vocabularul, cursivitatea, controlul textului, exceptând mici inadvertențe inerente unui debutant.
Romanul său începe, aducând aminte de Pascal: Foc! Prea mult foc!
Tânărul Eugen, un băiat de paisprezece ani, se trezeșește că este eroul unei aventuri incredibile, cu persoane ciudate, anchetat de poliție, descoperind și utilizând magia. Elina, Fioana, unchiul Bran ,vrăjitorul sunt fețe ale întrebărilor sale lăuntricce și se întrupează în carte. Acțiunea aparent simplă și unilaterală. Înmugurirea sentimentului de dragoste, mirajul descoperiri lucrurilor noi cu influență sentimentală și psihică se regăsesc în carte.
Fianalul este surprinzător! De fapt cartea este povestea unui suflet ce se duce din această lume fără să fie conștient de acest lucru, în somn. Rătăcește, astfel, nepregătit prin experiențele sale nefinisate și neasumate prin trăirea proprie, până când primește permisiunea de a merge în paradisul celor nevinovați.

Teo Cabel
*Notă: Dinu Petruț este elev în clasa a VIII-a la Sc.Gen. G.E.Palade și are 14 ani.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu