luni, 21 februarie 2022

Obiect în plutire-Teo Cabel, editura Neuma, 2022

 



                                Obiect în plutire sau despre timpul regăsit al lui Teo Cabel

                                                                                     Camelia Iuliana Radu

 

Poezia lui Teo Cabel, cea cu care ne-a obișnuit, este o arhivă a normalității, o celebrare a vieții, a dragostei, a credinței și a peisajului urban provincial, liniștit, păstrător de continuitate. Poetul este păstrătorul momentelor inefabile, al creșterilor și etapelor de dezvoltare personală.

Fie ele melancolice sau entuziasmate, versurile poetului Teo Cabel sunt firești precum vârstele care își succed ciclurile, fiind, din această perspectivă, memoria sentimentală a sfârșitului de veac si a începutului de mileniu. Iar acest aspect nu este deloc neglijabil.

În volumul Obiect în plutire are loc o schimbare. Teo Cabel are o atitudine diferită. Realitatea este sublimată, fie în amintire, fie în neliniști onirice, fie într-o re-evaluare a timpului trecut, prin care, mai mult ca oricând, TC își asumă rolul de poet, de conștiință care poate ridica evenimentul concret la nivelul poeziei.

Peisajele evocate în noul volum, deși inspirate din concret, devin peisaje lirice, „obiecte” literare, au propria dinamică, într-o poveste care scanează poetic o lume lăuntrică, adesea ascunsă cu discreție.

Poetul operează în propria subiectivitate cu instrumente literare, decupează forme și contexte care devin siluete ale  conotației psihologice,  gestul postfactum,  sublimarea vieții personale, o scenă pe care evoluează cu siguranță de sine.

Adesea, chiar deconspiră travaliul muncii sale poetice, meditații minuțioase care ajung până la analiza si contemplarea cuvintelor, a literelor.

Volumul Obiect în plutire ne vorbește despre destin: destinul literar, imponderabil și totuși concret, un destin plutind prin lumea interioară, în căutarea poeziei. Lumea aceasta, deopotrivă psihologică, lirică, imaginativă și memorialistică va deveni un volum de poezie al melancoliei răscolite de neliniște, de întrebare, este o lume a maturului față în față cu sine.

Prin noua sa carte de poezie, Teo Cabel devine poetul propriei sale poetici, pe deplin maturizat, asumat, inspirat.

 


 


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu