miercuri, 6 martie 2019

Războiul sexelor-Andrei Ramona Ioana- impresii de lectură Teo Cabel


La primul contact cu volumul am avut o ezitare. Orice carte când o iei în mână îți face o impresie. Aceasta are coperte roz, numele autorului nu este scris pe ea, dar scrie sus by me, whit love, mai jos titlul, Războiul sexelor, apoi așa ca o poartă de scăpare, rațională, scrie „Dialoguri absurde” și Editura... Zven. Între tiltu și cum spuneam poarta rațională de scăpare sunt două mâini una masculină și una feminină, care se întîlnesc pentru un acord, o înțelegere, o împăcare, un salut. Cartea este semnată, aflăm din caseta tehnică de Andrei Ramona Ioana.
Titlul m-a dus imediat cu gândul  la o telenovelă din anii 90', nu varianta românească din 2007, parcă. Nu cred în aceste sintagme cu influență psihologică, ce declanșează în fiecare stări si sentimente diferite: războiul sexelor, lupta dintre generații.
Din când în când. în fiecare epocă trebuie să fie o asemenea idee care se transformă repede în clișeu. Asta cu războiul sexelor ține doar de o viziune personală a fiecăruia, care se poate considera ca făcând parte din turmă sau căutând singur să se lămurească și aici cu succes sau fără, depinde. Lansată ca teorie de către unii specialiști nu îmi înspiră încredere. Se poate bate câmpii foarte mult  pe subiect.
Eu cred că nu doar o dată a fost deschisă cutia Pandorei în decursul istoriei omenirii, ci de mai multe ori. Războiul sexelor este tot o cutie a Pandorei.
Autoarea ne ia tare de la început, bărbătește, dar ne avertizează că femeile „pot fi muuuuult mai perverse decât bărbații... eu una pot! Dar nu în sensul primitiv al cuvântului. Că asta nu-i pentru oricine.  Aha! Nu e pentru oricine a fi într-un anumit fel. Normal.
Cartea pare o combinație interactivă la prima cititre. Un Dr. Love care ia la bani mărunți într-o cazuistică plină de generalități, ca  horoscopul, tipurile de femeie și de bărbat, și autorea. Un pic mucalit,  volumul poate fi interpretat și ca  o pânza  de păianjen... pentru cine pică în ea.
Nu este un tratat despre sexologie, ci despre om. Este mărturisirea unui om sătul de clișee, de tipare înțelese greșit, de incultură, de imaturitate, de superficialitate, de prostie, de exagerări. Este un strigăt  pentru echilibru a ființei umane. Stilul este franc, colcovial, deschis, fără pseudo-perdele, poate o doză mai mare de estrogen pe ici pe colo.
Întotdeauna am crezut că înainte de a te bate cu ideologia sexistă în piept, bărbat sau femeie ești om. Omul are slăbiciuni, afecte, manifestate individual.
Deși se vorbește de sexe și sex este vorba despre echilibru. Cu toate că în patos e greu să ții frâiele și asta nu-i pentru oricine ca să o citez pe autoare.
Volumul are substanță literară prin stilul confesiv. Autoarea este o curajoasă dacă a scris aceasta carte.  Literal pare un labirint  în care te paște depresia sau exaltarea, dar  cititnd printre rânduri, omul care scrie este o sensibilă, echilibrată, atât cât poate, cu greșelile sale, pe care le-a conștientizat, și pe care nu ni le-a spus nouă chiar pe toate în această spovedanie. Și nu îi faceți propuneri pe facebook, citiți cartea să vedeți cum va reacționa. Lansare va fi pe 14 Martie anul curent la ora 16. 30 la Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”.
                                                                                                                                                Teo Cabel
                                                                                                                         

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu