luni, 11 iunie 2018

Continuitatea și tradiția- Premieri la Concursul de creație literară pentru elevi „Constantin Petcu” – ediția a XIX-a, Buzău, mai-iunie 2018





Sâmbătă 09 iunie, cireșar și  roadele coapte ale literaturii la concursul de  creație literară pentru Elevi ”Constantin Petcu” – ediția a XIX-a, Buzău, mai-iunie 2018, Casa de Cultură a Sindicatelor. Tare bucuroși, dar și emoționți, trebuie să fi fost cei nominalizați pentru premii. Acești copii sunt candele în care flacăra literaturii pâlpâie încurajator, dacă ne gândim, că au timp să lase tableta de-o parte și încă nu s-au deprins, poate, cu himera selfie-ului. Ei sunt cei din care, nu se știe, când vor răsări semințele viitorului. Poate nu așa cum ne așteptăm noi, dar  trebuie să credem în ei.
            În sala aceasta, mulți elevi au luat premii la acest concurs în edițiile anterioare. Panoul câștigătorilor arată așa:
-Premiul Casei de Cultură a Sindicatelor Buzău și Premiul revistei ”Cartelul metaforelor”: Maria-Victoria Pripon.
-Premiile Asociației Culturale ”Renașterea buzoiană” acordate de peședintele Ovidiu Cameliu Petrescu: Dumitrache Ionuț Mădălin, Sburlan Mădălina Valentina, Costache Ionela Petronela.
-Premiul revistei ”Caietele de la Țintești”: Dumitrache Ionuț Mădălin
Premiul Teatrului ”George Ciprian” și Premiul Centrului Cultural ”Al. Marghiloman: Maria-Victoria Pripon.
La eveniment au participat: Președintele Asociației „Renașterea Buzoiană” Ovidiu Cameliu Petrescu, Nicolae Pogonaru, Stelian Grigore (președintele juriului), Marin Ifrim, Cornel Diaconu, Ștefan Dima, Dumitru K. Negoiță, Irina Mirică, Părintele Alexandru Pripon, Teo Cabel.
Au vorbit:
- Nicolae Pogonaru (membru U.S.R filiala Bacău) Dacă acești copii scriu, se datorează faptului că citesc.  Lectura cărții, ca act fizic, o consider mult mai importantă decât risipirea timpului pe calculator. Pentru toate se găsesc bani, doar pentru a sprijini acești copii nu. Marin Ifrim este un mentor al copiilor în plan literar.  Datorită lui și eu am apărut cu primele poezii în revista „Cronica” de la Iași;
Stefan Dima, Teo Cabel subliniind fericitul fapt de a găzdui debutul Victoriei Pripon în revista Literadura, Dumitru K.Negoiță, Stelian Grigore a recitat poezia Tăticul meu. Preotul Alexandru Pripon, secretar al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, și-a adus aminte cu emoție de momentele adolescenței când a luat premiu de debut, la un concurs important de literatură „Vasile Voiculescu” și emoția pe care a avut-o când fata lui i-a întins prima poezie compusă de ea. Singurul lucru la care am îndemnat-o a fost să citească!
Ovidiu Cameliu Petrescu a reluat un subiect pe care l-a mai abordat și cu alte ocazii similare, dar așa trebuie unele lucruri repetate, pentru a fi ținute minte. Este vorba de meritul pe care îl au cei care organizează evenimentele culturale, animatorii culturali. Oamenii care ies din sfera interesului propriu și fac ceva pentru comunitate. Oamenii care dăruiesc cu dezinteres.
Constantin Petcu a fost unul dintre ei. Continuitatea și tradiția înseamnă foarte mult!
Felicitări Organizatorilor pentru că au grijă să respecte cele de mai sus: continuitatea și transformarea în tradiție! Felicitări premiaților și celor care îi încurajează pe acest drum, părinți, profesori!

                                                                                                                                            Teo Cabel



Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu