vineri, 23 decembrie 2016

Hălăduind prin lumea poveștilor- Lansare vol III- Dr. Valeriu Bistriceanu





Zilele dinaintea Căciunului, pline de colinde și de povești!
Dr. Valeriu Bistriceanu a completat ciclul lui „Iepurică” cu un al treilea volum Din lumea poveștilor- Frăția lui Iepurică pe care l-a lansat sâmbătă 18 decembrie la „Curtea Veche”, în Buzău, unde mai lipsea un șemineu și se putea vorbi de povești la gura sobei.
Acest cuvânt care împodobește copilăria, povestea, sădește primele noțiuni de bine, de frumos, de curat, de dreptate dar și de urât, de nedreptate, de maculat,  în sufletul nostru, de mici, prin farmecul bunicilor; este piesa de rezistență  pe care autorul  își construiește cartea.
Literarul se împodobește armonios cu educativul. Nu a fost scris la întâmplare acest volum , ci pentru a fi distribuit copiilor, profesorilor, învățătorilor din bunăvoința autorului. Sunt bogății spirituale, culturale, de natură istorică, geografică, bine îmbinate prin meșteșugul povestirii pentru a împiedica uitarea lor. Dacă în volumul întâi erau „Povestioare pentru grupa mică”, în al doilea „Povestioare pentru grupa mijlocie”, în acesta sunt „Povestioare pentru orice vârstă”. Unele le știm, de mai largă răspândire, măcar după nume: Focurile vii,  Dracula, Mihai Viteazul, Atletul creștinătății, altele nu, Gherghilaș, Cetatea Tabla Buții.
Doamna Radu Roxelana a citit Gherghilaș. O poveste cu un haiduc. Repere. Multe repere în această cartea frumoasă.
Spicuiri din cele ce s-au spus; Dumitru Ion Dincă: Ultima parte din volumul doi face legătura cu volumul trei. Paradigma este adusă în prezent prin slujba lui „Popa Șapcă”( liantul cu credința și adevărul vieții). Marin Ifrim: Cartea este o specie literară mixtă. O rețetă literară pentru toate vârstele!
Am avut onoarea să mă număr printre invitați alături de maica Lucille Iona, Nina Neagu, Mircea Costache, Irina Mirică, colegi și prieteni ai autorului.
Veste bună, cadou de Crăciun, pentru viața literară, este relansare concursului pentru elevi și studenți „V.Voiculescu -Arc peste timp” din anul 2017.  Cei care  vor gestiona buna funcționare sunt Marin Ifrim – președinte, Radu Roxelana – secretar și Filip Daniel-trezorier.
Spre sfârșitul legendei Gherghilaș se spune așa: Și uite-așa, se face că, Gherghilaș Haiducul, după ce s-a dat de trei ori peste cap și s-a transformat în om, hălăduiește și azi în lumea poveștilor...
Vă urez, să nu uitați să hălăduiți din când în când în lumea poveștilor! Așa păstrăm în noi  puntea spre copilărie, dar și spre cei mai mici, care au nevoie de povești  ca joc inițiatic în cunoaștere.  
                                                                                                                               Teo Cabel











Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu