marți, 17 noiembrie 2015

Lansare de carte- „Vânătoare de îngeri și crini” - Valeria Manta Tăicuțu



Jumătatea lunii noiembrie  a certificat o toamnă  bogată, cultural, la Râmnicu Sărat. În ziua de  Sâmbătă, 14 a lui brumar, Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” a găzduit două evenimente literare. Amândouă la aceeași oră, 11. Sâmbăta de poezie de la FORTES a găzduit lansarea volumului de versuri Vânătoare de îngeri și crini – al scriitoarei Valeria Manta Tăicuțu, apărută la editur Editgraph  și în altă locație din aceeași instituție s-a lansat Ecuații albastre –Viorel Dinescu, editura Rafet.
De ce două evenimente diferite, de ce nu unul? Pentru că literatura este o diversitate. Literatura este opțiune, este libertate.
Pentru că nu sunt omniprezent, am participat doar la unul dintre ele, cel al doamnei Valeria Manta Tăicuțu.
La „Sâmbăta de poezie” de la FORTES autorii  prezentați elevilor  au fost Liviu Ioan Stoiciu și Florin Caragiu.
Poetul  Nicolai Tăicuțu, mediatorul evenimentului,  a prezentat opera literară a celor doi poeți, dând citire și din spusele criticii despre literatura publicată de aceștia.
Plecat din Cantonul 248, poetul  Liviu Ioan Stoiciu a lăsat un reper La Fanion, 1980, ajungând în 2010 Pe prag.
Florin Caragiu matematicinul care a absolvit teologia ne prezintă revelația Omul cu două inimi.
Tinerii prezenți au citit din poeții menționați.

Volumul Vânătoare de îngeri și crini semnat Valeria Manta Tăicuțu, a fost un prilej de bucurie spirituală. Nu am avut acces la carte dinainte, dar mulțumesc autoarei pentru invitație.
Poeta Manuela Camelia Sava nu și-a ascuns bucuria de a o redescoperi pe autoare, ca poetă, după lecturarea cărții. Prof. Traian Ghe. Cristea a spus că poezia valoroasă  se cucerește, subliniind rolul de implicare a cititorului, nu doar de răsfoire a unei cărți. Deși autoritară în ceea ce privește cuvântul și folosirea acestuia, redactorul revistei „Spații culturale” este o sensibilă, și-a încheiat acesta punctul de vedere adresând felicitări autoarei.
Scriitorul Stan Brebenel în scurta expunere a concluzionat o carte bună, reușită în urma lecturării.
Poetul Lucian Mănăilescu a afirmat că autoarea „vânătorii” rămâne fundamnetal poetă.
Dl Petrache Plopeanu între întrebarea „de ce avem nevoie de poeți?” și „de ce citim poezie” a făcut o decriptare unor aspecte din volum mergând pe paralela lumea banală și lumea dincolo de banalitate. Îngerul este simbolul transcendentului, a ieșirii din banaltate, crinul, simbolul lumii.
Au mai vorbit despre carte directoarea Centrului Cultural doamna Violeta Vîlcu, Volodea Mateevici,președinte Fortes și președinte la Speranța râmniceană ATCE. Poetul Costel Suditu a citit din volumul, cum de fapt au făcut majoritatea celor care și-au exprimat impresiile despre carte.
Doamna Valeria Manta Tăicuțu, după spusele domniei sale, a scris după patruzeci și cinci de ani. A vrut să scrie proză și a ieșit sonet. Cu volumul Citește, Ulise, și plângi a luat numereoase premii și a intrat în Uniunea scriitorilor.
În volumul  lansat sâmbătă au fost inclus, două sonete, ca semn de prețuire  a autoarei pentru această formă fixă a poeziei, dar eu zic și ca o demonstrație că a scrie vers liber, nu este o fugă de prozodie, ci o stăpânire a acesteia,  libertatea de a uzita de ea, fiind aplicată doar când  viziunea autorului o impune.
Volumul Vânătoare de îngeri și crini mi-a reconfirmat conștiința dimensiunii spirituale a omului prin poezie.  Ducându-mă cu gândul la lupta lui Iacov cu îngerul, prin capacitatea creativă poetul se luptă cu transcendentul pentru a-și merita un loc în nemurire prin exprimare unei viziuni.
În universul literar au apărut două cărți. Puse una lângă cealaltă în bibliotecă nu se concurează, doar așteaptă să fie citite. Felicitări autorilor!
                                                                                                              

                                                                                                                       Teo Cabel
 Sursă foto: Volodea Mateevici.





Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu