vineri, 27 februarie 2015

La o cafea citind Cafeneaua Literară



Am primit de la scriitorul Marin Ifrim primul număr al revistei Cafeneaua Literară pe anul 2015.
Am auzit de această revistă, dar nu am citit-o niciodată. Mă bucur că prietenul Marin Ifrim mi-a dat această ocazie. Odată o ușă deschisă știu să mă orientez și să mă adaptez repede. Am căutat pe internet și am găsit pe site-ul Centrului Cultural Pitești revista în format digital. Poate fi descărcată .pdf.
Prima impresie, calitate grafică excepțională. Am răsfoit-o instinctiv, dar am trecut repede la lecturare. Încă de pe copertă, la manșetă, titlul de articol: Cum se fabrică o emoție sau Poezia în viziunea lui Alex. Ștefănescu. Pentru amatorii de lecturi bine structurate, elevate, tehnice, acest articol este o delicatesă. Numai un mare critic are această viziune și anvergură de desfășurare și prezentare a  realității poetice. Acest punct de vedere al renumitului critic este un reper solid pentru cenacliști. Descărcați acest număr și citiți.  Articolul este semnat de Virgil Diaconu.
Revista este interesantă și captivantă de la un cap la altul.  Alex. Ștefănescu semnează un eseu    Conu' Leonida față cu literatura lui Matei Vișniec, încorporând și opinii ale altor scriitori.  Criticul Gheorghe Grigurcu semnează o porție sănătoasă de Aforisme. Atrage atenția, ca o coloană vertebrală a atitudinii scriitoricești, chiar prima: Dispoziția critică e constrângere, generozitatea e libertate  și aș mai cita, Epigonism: a simți precum Cioran e una, a te rosti precum Cioran, e, hélas, alta.
Scriitoarea Valeria Manta Tăicuțu este prezentă cu un grupaj de versuri cu titlul: Îngeri plecând în zăpezi.
Alexandru Ivasiuc-un prozator uitat?   Semnat de criticul Adrian Dinu Rachieru (de fapt, continuare a unui articol din numărul anterior)
Elena Ciobanu  traduce John Stuart MILL [Ce e poezia]. Interesant articol! Aviz cenacliștilor, temă de reflecție.
Altă traducere, Liana Alecu, Cristopher Beach, Extinderea domeniului lui Pound: Whitman, Whiliams și Zukovski. Afinități și continuități în poezia americană în jurul poetului Ezra Pound.
Mai semnează: Adrian Simeanu, Theodor Codreanu-Călătorii în hidrosferă, eseu; Elisabeta Boțan, traducere din spaniolă, Cât de singur se poate simți Dumnezeu cu amintirea ta?; Chinta roială a poetici lui Eugen Evu, Ion Popescu Brădiceni; Marilena Lică-Mașala, Din Literatura contemporană albaneză Ylljet Aliçka, Intrusa,( continuare din nr. anterior). Lucian Gruia, critică literară, Gabriela Zăvălaș Anghel- De ce iubim bărbații?; Liviu Popescu proză scurtă; Marin Scarlat, remember,  Ion C. Pena(1911-1914); Liana Rus pe ultima copertă ne aduce la cunoștință un eveniment important desfășurat la Biblioteca Județeană Argeș, lansarea cărții,  criticului Nicolae Manolescu, președintele USR, Istoria Literaturii române pe înțelesul celor care citesc. Autorul a predat și o parte din manuscrisele sale de la Istoria critică a literaturii române.
O revistă forte bună, pe care un scriitor sau un iubitor de literatură, nu o poate rata. Se poate citi  chiar și la cafea, în format. pdf.
Pe site este deja postat numărul 2, pe luna februarie, și un videoclip în care se poate viziona lansarea cărții scriitorului Marin Ifrim la Pitești Invitație la vals literar, apărută la editura Omega, 2014, moderat de scriitoarea Marilena Lică Mașala.
                                                                                    
Teo Cabel                                     

Un comentariu :

  1. VOM FACE TOT CE TREBUIE SĂ GĂSIM REVISTA , SĂ O DESCĂRCĂM , SĂ CITIM ȘI SĂ MAI ÎNVĂȚĂM. îN POEZIE , CA ȘI ÎN DRAGOSTE, ”SE TACE ȘI SE ÎNVAȚĂ-N TAINĂ” ,PRAFRAZÂNDU-L PE ESENIN.:PREZENTAREA LUI TEO CABEL ARE DARUL DE A INFORMA ȘI INCITA LA LECTURĂ..MULTUMESC, TEO CABEL.A.A.

    RăspundețiȘtergere