miercuri, 8 octombrie 2014

LITERATURĂ, MUZICĂ ȘI TEATRU -CENACLUL ANTEPORTAS



                                      

                      LANSAREA ANTOLOGIEI „PAŞI ÎN CETATE”


Sâmbătă, 4 octombrie 2014, Cenaclul AntePortas a fost gazda unui eveniment cultural desfășurat pe mai  multe planuri: literar, prin lansarea antologiei Pași în cetate a cenaclului mai sus amintit și a volumului Talismane al poetei Manuela Camelia Sava, de la Râmnicu Sărat; muzical, prin   cantautorul Dan Manciulea și dramatic, prin  trupa de teatru a Cercului militar Buzău, alcătuită din actorul George Stoian, profesoara  Viorica Radu, de la Liceul de artă „Margareta Sterian” și din copiii Măriuca și Paul.
La invitația organizatorilor  de a serba  aniversarea unui an de la înființarea cenaclului AntePortas au răspuns: părintele prof. Paul Iulius Negoiță, scriitorii Elena Radu, Nicolae Pogonaru, Dumitru Dănăilă, Aurel Anghel, Dumitru Negoiţă, redactor şef al revistei Uscând o lacrimă, Cornel Diaconu, prof. Stelian Grigore, poetul Constantin Bucur, prieteni, membrii de familie, colegi de serviciu.
Cărțile lansate sunt opera de mecenat a editorului Constantin Marafet.
„Placheta” Talismane, cum însăși autoarea a denumit-o, a deschis  festinul cultural. Compact față de volumele precedente, ca temă, este o noutate în abordarea poetei. (...)Împărțit în trei secțiuni : Talismane verzi-albastre; Vise, Visuri, Vis; Poeme despre sufletul mării,  volumul nu-și disipează esența. Doar treci prin mai multe ipostaze  ale acestui sentiment uman (iubirea), de o forță imensă atunci când își descătușează energiile. Descoperi  câte se mai pot spune acolo unde crezi că totul riscă să devină de la o vârstă banalitate. Femininul își etalează vestimentația poetică pentru un corp spiritual suplu, tonic, fără complexe false (din În loc de prefață).
Autoarea și-a exprimat sentimentul de bucurie datorat prezenței în mijlocul cenaclului AntePortas, la ale căror sedințe și evenimente a mai participat, apoi a citit o poezie din volum, pe care a dedicat-o soțului.
Dan Manciulea a încântat asistența prin dezinvoltură, frumusețea versurilor și a melodiilor, cei prezenți aplaudând în semn de apreciere și admirație. Dan a precizat că a venit și pentru a anunța albumul „Cuvinte sărate”, (zece poeți râmniceni, pe muzică folk), album care cuprinde și două melodii pe textele lui Teo Cabel și Manuela Camelia Sava, cea a poetei, „Dor de verde”, din volumul lansat fiind interpretată live.
Poetul Laurențiu Belizan a fost felicitat pentru Marele Premiu obținut la concursul național de poezie „Agatha Bacovia” de la Mizil. 
Membrii cenaclului au citit din antologie în ordinea din volum: Laurențiu Belizan, Dana Georgiana Bițeanu, Mihaela Roxana Boboc, Alexandru Bolache, Cabel Mariana, Teo Cabel, Laura Cozma, Dinu Petruț, Bogdan Negoiță, Niță Petruța,  Gina Zaharia, Costel Suditu. 
Bogdan Negoiță și Niță Petruța au debutat literar. Nu au fost uitați nici cei care nu au putut ajunge la eveniment:  Andrei Bolache și Valentin Tufan. Emoționate au fost și Maria Rotărescu, Nicolae Alexandra și Mălina Zaharia care, dacă nu au fost în cenaclu în momentul selectării textelor pentru antologie, își doresc acum, credem, să facă parte din viitorul volum.
Au apreciat activitatea cenaclului ca fiind necesară în amfiteatrul literar buzoian actual părintele prof. Paul Iulius Negoiță, Nicolae Pogonaru, Elena Radu, Cornel Diaconu.
Domnul profesor Aurel Anghel a explicat că a avut o fobie pentru cenacluri, dar aici și-a schimbat impresia.
Dumitru Dănăilă a dăruit membrilor cenaclului noul său roman, Rătăcit printre milionari.
Dumitru Negoiță, redactorul revistei „Uscând o lacrimă”, a înmânat o Diplomă de merit președintelui Teo Cabel, pentru colaborarea cu revista și promovarea cenaclului în paginile acesteia.
Domnul Marian Rădulescu, fiind impresionat de atmosfera de la eveniment,  a medaliat cenaclul din partea Fundației Ra-Libris, pe care o conduce.


Mulțumim, doamnei directoare a Cercului Militar, Buzău, Claudia Radu pentru prezență. Trupa de teatru, a acestei instituții, a încheiat evenimentul interpretând „Frumos e în septembrie la Veneția”, de Teodor Mazilu. George Stoian și profesoara Viorica Radu, au făcut ca holul Casei de cultură  să răsune de aplauze. Sensibilitatea și finețea, au fost receptate cu inima deschisă în acest început de octombrie, de către cei prezenți.

Cenaclul AntePortas mulțumește gazdelor, Casei de Cultură a sindicatelor Buzău, scriitorului Marin Ifrim pentru sprijinul acordat și promovare în revista „Cartelul Metaforelor„ revistei on line „Actualitatea Buzoiană” pentru promovare,  editorului Constantin Marafet, scriitorilor care au răspuns invitației, nu doar la evenimentul de sâmbătă, ci pe parcursul întregului an.


 AntePortas

















 poze Teo Cabel
Poze Gina Zaharia


Poze Mihaela Roxana Boboc

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu