marți, 23 septembrie 2014

Cireșe amare-lector Alexandru Bolache




Cenaclul AntePortas, Casa de cultură a Sindicatelor, Buzău-20.09.2014


Cenaclul AntePortas și-a reluat după o scurtă vacanță întâlnirile.
În premieră s-a citit proză,fără tentă eseistică.
Alexandru Bolache, după poezie, debutează în proză cu Cireșe amare.
Textul, o reluare a unei lucrări mai vechi, este povestea a doi adolescenți puși în situația  să constate că în viață nu poți face oricând ce vrei, în anumite stadii, mai ales depinzând de alte persoane, ex.părinți. Discuția despre despărțire nu poate fi ocolită și, de multe ori, la asemenea vârste sunt oporutnități pe care nu le poți refuza, dacă ești un copil docil.
Începutul  este sub influența poeticului:„ păduri mirifice năluci tremurânde”,   „Umbrele serii alergau într-o tăcere de cristal”. Abia după primul fragment  tonul se echilibrează și  se poate spune că ar fi fost bun și de teatru foarte scurt.
Cei doi nu ajung să se despartă; un accident  scoate viața fetei de pe lista celor vii. Cezar trăiește mai departe. Cum? Nu ni se spune. Apare în partea a doua, edil al unui oraș, purtând cu el, ca un blestem,  acel dialog neterminat în amintirea căruia ridică o mică statuie.
Finalul  este o concluzie existențială a unui om pentru care cireșele niciodată nu vor mai fi dulci, doar amare.
Interesante au fost discuțiile pe marginea textului. Interesante și dezinhibate au fost comentariile tinerilor, prin asta înțelegând liceeni prezenți, Dinu Petruț,  Sabina Râmbeț, Nicolae Alexandra, Zaharia Mălina, și a studentei la litere, Laura Cozma.
Alte comentarii: Laurențiu Belizan a făcut o interpreatre ezoterică, pe tema paradisului pierdut, cireșele fiind „fructul interzis”.
Mariana Cabel „Începutul este aproape pueril, contrastând cu restul
Gina Zaharia a mers pe axa premoniție - reîncarnare, sensibilizată de ideea întoarcerii în altă viață ca pescăruș, a fetei, Ana Maria.
Mihaela Roxana Boboc: „Echilibrul planurilor reiese din contrastul personajelor. Cireașa este simbolul simplității.”
Valentin Tufan: Titlul surprinde mâna destinului. Versurile din text pot fi folosite ca motto:Ne-mparte Domnul toate pe din două/ câtă dulceață e, atât venin/ câte gunoaie sunt atâta rouă/ astăzi bobocul și apoi un spin...”
Odată spartă ghiața, în ceea ce privește proza, trag concluzia că tot poezia este mai bine reprezentată în cenaclul AntePortas, deși sincer ar fi de dorit un echilibru. Alexandru Bolache are ce scrie și de unde extrage  ceea ce trebuie pentru o literatură bună. Omogenitatea și claritatea sunt aspecte de neocolit. Succes!
                                                                                                           AntePortas

 poze-Mihaela Roxana Bobobc


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu