luni, 7 iulie 2014

Semințele unei vieți, trăite în dragoste de libertate, de țară și de literatură, încep să încolțească! Lansare de carte - Buzău, Cenaclul AntePortas, Casa de Cultură a Sindicatelor- 05.07.2014







Înrolarea  în destin este o alegere pe care o faci forțat de împrejurări. De multe ori ai reperul pentru care alegi ceva și nu altceva. Alegerea te poate costa viața, dar este mai importantă decât aceasta când  ai un standard viabil. Demnitatea umană, libertatea, asumarea și exersarea lor sunt lecții pe care, în viață, ni se pare că le învățăm și le știm. Rezultatul examenului îl avem, când citind cartea Monica Lovinescu, O voce a exilului românesc, ca la un text grilă, ceea ce ai bifat nu este printre raspunsurile corecte.
Mihaela Nicoleta Burlacu  autorea cărții citate mai sus a confecționat, cu trudă, pasiune,  metodă și viziune o astfel de grilă, care ne obligă, citind cartea, să ne autoevaluăm  indiferent ce vârstă avem.
Exemplul cunoscutei scriitoare și realizatoare de emisiuni radio, în momente dintr-o „perioadă din istoria României de care vremurile și-au bătut joc„(Ion Roșioru) a fost determinant pentru autoare să  purceadă la această grea, dar nu imposibilă, încercare de a aprinde lumina în studioul de filmare al istoriei acolo unde bâjbâiam cu lanterna.
Teza de doctorat a Mihelei Nicoleta Burlacu s-a materializat într-un volum publicat, eligibil pentru un premiu al Uniunii Scriitorilor.
Pe 05 iulie (2014)  în cadrul Cenaclului AntePortas, la Buzău, la Casa de Cultură a Sindicatelor, a avut loc lansarea cărții.
Invitați speciali din partea cenaclului: criticul Ion Roșioru, poetul și publicistul Marin Ifrim, prof. dr Manuela Camelia Sava, de la Râmnicu Sărat. 
Au vorbit despre carte scriitorul Stelian Grigore, membru Liga Scriitorilor, filiala Brașov, Laurențiu Belizan, Ion Roșioru: „Lucrare zguduitoare, cartea este un studiu monografic complet, dar și o suită de eseuri”; Manuela Camelia Sava, autoarea tezei de doctorat „Experiența închisorii politice în memorialistica feminină” a vorbit despre Ecaterina Bălăcioiu, mama Monicăi Lovinescu, dar și de „personalitatea scindată , a autoarei Undelor Scurte, pe de o parte dorința de libertate, pe de alta, dorul de țară”; Marin Ifrim, „Mihaela Nicoleta Burlacu este un vis devenit realitate” și Teo Cabel,  moderatorul evenimentului, președintele cenaclului.
Autoarea, Mihaela Burlacu nu a dorit să vorbească despre carte, a mulțumit gazdelor pentru organizarea evenimentului și a promis ca în câțiva ani să revină pentru o lansare de carte de povești, cu referință la faptul că  în curand va deveni mămică.
Au participat din partea cenaclului AntePortas: Costel Suditu, Alexandru Bolache, Gina Zaharia, Laurențiu Belizan, Cabel Mariana, Niță Petruța, Laura Cozma și Teodora Maria Rotărescu. Invitați scriitorii Dan Camer, Cornel Diaconu, Aneta Pioară de la Rîmnicu Sărat, comandor în rezervă Victor Rotaru, membrii ai familei autoarei și prieteni ai acesteia.


                                              AntePortas







2 comentarii :

  1. foarte frumos, felicitări din toată inima. Da, astfel de momente sunt de neuitat. Sunt şi eu alături de Dv.
    cu preţuire,

    RăspundețiȘtergere