luni, 30 iunie 2014

Râmnicul și literatura - Prof. dr. Manuela Camelia Sava




 

Sâmbătă, 28 iunie 2014, ora 11 am, la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” a avut loc prima etapă a lansărilor de carte din cadrul proiectului „Scriitori râmniceni”,  a patra ediție, finanțat de această instituție de cultură, recunoscută pentru implicarea în diversele domenii artistice în urbea de la curbura Carpaților, prin intermediul managerului său, un om dedicat culturii și actului de înaltă ținută artistică, doamna Violeta Vîlcu.
Astfel, cu această ocazie au fost prezentate publicului primele patru cărți ce au obținut girul juriului: „Catrene incomode”, un volum colectiv de epigrame ce îi are ca autori pe Dumitru Hangu, Laurențiu Turcu și Matincă Costea, ”Diamante din cufărul timpului”, un volum de caligrame, semnat de Georgiana Elisabeta Panait, „Câte o rană în fiecare eu”, autoarea eseurilor fiind adolescenta Mădălina Bicu, absolventă a Colegiului Național „Alexandru Vlahuță” din Râmnicu-Sărat și „Legende și povestiri deduleștene”, scrise de părintele Ionel I.Bîsceanu, a doua ediție, toate cărțile fiind editate de către Editura Rafet, sub directa îndrumare a lui Constantin Marafet.
Întâlnirea, care a durat aproximativ două ore, a reunit spiritul unei comunități care apreciază scrisul, muzica, buna dispoziție, semn că râmnicenii își continuă buna tradiție a actului de cultură. Umorul și urzicuța se înscriu în tradiția epigramiștilor cunoscuți aici, începând prin nume sonore, cum ar fi Cincinat Pavelescu și terminând până în zilele noastre cu cei care sunt împătimiți ai genului – vizând societatea în care trăim cu toate aspectele sale, politicianismul, educația, familia, relațiile interpersonale, tipologiile umane, cei trei epigramiști au încercat să aducă zâmbetele pe fețele noastre, „matincianismul” (umorul lui Matincă Costea), spiritul ludic al lui Laurențiu Turcu sau inspirația lui Dumitru Hangu vin să întărească ideea că râmnicenii „sărați” știu să râdă sănătos, să facă haz de necaz, să râdă pe seama altora sau pe seama propriilor persoane, fiindcă râsul e tonic, te salvează din cotidianul plat și, de ce nu, râsul este, la urma urmei, neimpozabil!
 Pe de altă parte, sensibilitatea, emoțiile unor trăiri profunde, tipic feminine, cu efuziuni lirice reprezentate grafic, cum sunt caligramele Georgianei  Elisabeta Panait, sau cum sunt eseurile Mădălinei Bicu, au încântat cititorii, stârnindu-le curiozitatea.
Cele mai interesante momente au fost cele dedicate volumului de povestiri istorice ale preacucernicului părinte Ionel I. Bîsceanu, trecut la cele veșnice, pentru că, așa cum reiese și din postfața volumului,  aceste scrieri au o valoare incontestabilă din punct de vedere literar, lingvistic și istoric, mărturisind unitatea de neam și limbă a românilor, a muntenilor în această speță. Personalitatea părintelui a fost evocată de doamna Nina Beldie, consilier local, responsabil al comisiei de cultură din cadrul consiliului local, dar și de preotul Cristian Iordache, unul dintre apropiații părintelui Bîsceanu.
Acordurile muzicale au răsunat și de această dată, Dan Manciulea fiind aplaudat de cei prezenți pentru prestația deosebită avută la chitară, în timp ce interpreta de muzică populară Mariana Birică a adus muzica populară din zona de câmpie limitrofă orașului nostru alături de inimile ascultătorilor.
Sperăm ca și cea de-a doua etapă a proiectului, cea din luna iulie, să fie la înălțimea celei dintâi, cu specificarea că vă așteptăm, cu mic, cu mare, să ne fiți alături, fiindcă veți pleca mai bogați sufletește cu siguranță. 
Prof. dr.Manuela Camelia Sava






Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu