duminică, 23 martie 2014

22. 03.2014. Casa de Cultură a Sindicatelor, Buzău, Dana Bițeanu a citit versuri.



Membru fondator, al cenaclului AntePortas, Dana Georgiana Bițeanu este unul dintre puținii tineri pentru care sintagma „viața este o luptă”  și-a pierdut țipla de livresc filosofic și este o componentă normală a vieții de zi cu zi.
Cât de nesuportată devine aceasta uneori doar cel care o trăiește poate spune. Dana topește această experiență în focul versurilor.
Terapia prin scris i-a ridicat acesteia o scară până pe linia Orizontului ca privirea ei să învețe să cerceteze viitorul și să descopere bucuriile vieții.
Au vorbit după lectură, Ștefan Teodor Cabel: Dana face un progres, de atitudine, prin poezia Lacul. Trecutul trebuie și el la un momnet dat să fie lăsat să se odihnească  și să nu mai fie reactualizat si purtat ca un bolovan greu și dureros.
Costel Suditu : Lacul este o portiță.Se poate deci să surprinzi și altceva în ceea ce scrii.Versurile de acum trebuie lăsate deoparte, pe viitor, posibil să fie izvor pentru alte scrieri.
Scriitorul Cornel Diaconu, invitat al cenaclului: E bine să ieși din tiparul de a transmite tristețe.
Alexandru Bolache: În poezia Întrebare am identificat sentimentul de învingător iar în Sufletul meu căutarea dragostei.
Mihaela Roxana Boboc: Poezia este o formă de terapie când te apuci să scrii ca să ieși dintr-o experiență tristă de viață. O felicit pe Dana pentru curajul de a se expune nprin scris.
Laurențiu Belizan: Am să punctez câteva aspecte: Dana are deja un fond liric. 
Amplificarea lecturilor ar ajuta la o fluidizare  în ce privește perceperea și traducerea a ceea ce simte,în versuri sau în proză. Trebuie astfel să prevină riscul blocării în această temă a tristeții.
Dinu Petruț: Am constatat  conceptul unei „a doua șanse”. Lipsa de iubire maternă. Versurile Danei sunt o confesiune, dialoguri sincere cu mama sa plecată din lumea noastră.
Marius Vlăsceanu: Se observă  în versuri,ca dominant, dorul de mamă.  În Sufletul meu se intuiește căutarea iubirii ca un nou mugur în viața autoarei.
Gina Zaharia: Dana va găsi resurse pentru a ne arăta altă poezie.  În  Lacul te pierzi într-o poveste: oglinda apei, nuferii… aripile, simbol al dorinței de autodepășire, dragoste și izbândă.
 Dana Bițeanu la Cenaclul AntePortas a găsit acel cap de pod pe care să pună piciorul  ca o învingătoare. Trebuie doar să dinamiteze sloiurile tristeții prin  aplecare asupra poeziei românești feminine, de unde va lua energie  și viziune creatoare.
Fragment din Lacul: Silueta ta se profilează
                                  Deasupra apei cristaline,
                                  La locul  de întâlnire
                                  Pe lacul cel albastru,
                                  Plin de nuferi albi ce trec şi vin.
                                (…)
                                Dragostea  e un chin?
                                Un foşnet te cheamă-napoi
                                Dar nu-i el, e dor, vântul în foi.

La propunerea lui Laurențiu Belizan, la ultima ședință, s-a stabilit ca fiecare să compună, în versuri sau în proză, un text. A fost aleasă tema propusă de Valentin Tufan: Mugur-avatar de suflet. Au citit: Gina Zaharia, Mihaela Roxana Boboc, Alexandru Bolache(rondel), Costel Suditu și Dinu Petruț, versuri,  Ștefan Teodor Cabel (proză scurtă).  Experimetul a fost un succes, demonstrându-le autorilor că presiunea timpului uneori este bună, îți dă altă perspectivă asupra abordării unei teme și constați că resurse sunt din belșug.


Mariana Cabel și Laura Cozma au reprezentat cenaclul Ante Portas  alături de scriitorii Tudor Cicu și Mihai Macovei, la Onești, pentru a fi alături de Ana Maria Gîbu la lansare cărții sale de proză scurtă Dintr-un vis în altul.
La ședința următoare va citi Marius Vlăsceanu.


                                                                        AntePortas




















Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu