luni, 16 decembrie 2013

LITERATURA ARE MOTOARELE PORNITE ȘI IARNA - Râmnicu Sărat 14-12-2013




Prima condiție ca un eveniment literar să fie reușit este sa  aibă loc.
Pe urmă să vină invitații. Aceste două condiții au fost îndeplinite cu succes la Râmnicu Sărat, sâmbătă 14 decembrie 2013.
Atmosfera  caldă și prietenoasă au creat-o gazda, Constantin Marafet, Dan Mircea Cipariu , invitații  și autorii. Pozele fac mai mult de jumătate de articol pentru că prezintă participanții si starea lor în timpului derulării triplei:
Constantin  Marafet – Penumbra trandafirului
Cornelia Ionescu Ciurumelea – Lacrima de tine
Ana Maria Bentea –Ultima dragoste a lui Don Petro

Domnul Matincă Costea a bătut gongul și a declarat sedința disponibilă pentru ochi, urechi, sinapse și suflet.
Despre cartea Lacrima de tine  au vorbit: Traian Gh. Cristea: Cornelia Ionescu Ciurumelea m-a atras prin noblețea abordării.  Lacrima este simbol poetic în diferite ipostaze: lacrima pământului, mânăstirea lacrimei, un „sloi de culoare”,  „ploaia mănoasă”.
Mulțumim pentru acest dar cu ocazia Nașterii Domnului. Îl vom așeza sub cetina bradului din sufletul nostru ;
Constantin Marafet: Lacrima de tine este cea mai bună carte a doamnei Ciurumelea. Este cel mai statornic scriitor al editurii Rafet, al XIV-lea volum. Tudor Cicu: mi-au atras atenția la cartea doamnei Cornelia două aspecte: unda lirică și expresivitatea grafică. Numai dacă te uiți la grafică trăiești un poem.

Organizatorul Constantin Marafet a anunțat și un alt scop al venirii poetului Dan Mircea Cipariu, în calitate de președinte al Opera Scrisă. Ro.
Tudor Cicu a amintit că situația lui de a fi cunoascut în județul Buzău  și apoi promovat la nivele mai mari, i se datorează, pe lângă contribuția lui Marin Ifrim, și lui Constantin Marafet.
Fiecare întâlnire cu scriitorii este un câștig a subliniat acesta,  dar și o învățătură ca cea desprinsă cu o zi în urmă  la o lansare de carte la care a participat: Nu există un om mai mare decât omul cu credință și nu există om mai mic decât omul fără credință în Dumnezeu.(Maica Lucia)
Cărțile Penumbra trandafirului și Ultima dragoste a lui Don Petro au fost lansate într-o campanie reușită de pormovare a literaturii și a lecturii, la școli și licee din jurul Râmnicului și din județul Vrancea.  S-a propus chiar de către organizator sa participăm, la proiect pe viitor, Tudor Cicu și subsemnatul.
Câteva spicuiri din  Dan Mircea Cipariu: Constat în ultima perioadă, un fenomen interesant în România în domeniul cultural, inclusiv cel literar.  Chiar am propus o dezbatere cu un prieten „reconfigurarea spațiului  cultural sub titlul: Evoluția revoluției de sine. Se constată și în alte medii externe, „noul romantism”. Terapia de sine și eliberarea de sine.  Eliberarea de sine prin cosmosul interior, la romantici.
Poezia lui Constantin Marafet este o bună joncțiune între autoreferențialitate și sedimentele lexicale din toate zonele în care viețuiește. Aspectul citadin al poeziei (Spre catedrală), ceva ce amintește de Jaques Prevert. A încheiat cu un scurt colind din Ardeal, foarte bun moment prin care s-a atras atenția că nu trebuie să ne uităm tradițiile, înaintea marilor sărbători spirituale.
Înainte de a vorbi despre cartea  Penumbra trandafirului , domnul Traian Gh. Cristea a semnalat câteva concluzii desprinse din literatura actuală: pripeli la scris, superficilaitate în citit, cititul se face fragmentar, scrisul despre cărți se face mai mult pe bază de prietenii, ocolind valoarea cărții, reale.   Nu sunt critic, ci lector. Opiniile mi le exprim ca lector: Constantin Marafet , este cunoscut prin tot ceea ce face si a făcut pentru Râmnic și pentru literatura râmniceană și nu  numai. Râmnicu Sărat avea nevoie de acest om.
Doamna Marieta Stănescu  vorbind despre cartea editorului râmnicean, a spus: o poezie bogată în figuri de stil. Ca un lait motiv poa te fi socotită „întâmplarea” cu toate derivatele. A subliniat poezia (Vânt amar)
Ultima dragoste a lui Don Petro, a autoarei Ana Maria Bentea este rezultatul unei povești extraordinare de dragoste, datorită Facebook-ului. Sincer să fiu, am fost martor involuntar la scrierea unui episod al acestei istorii, când cei doi protagoniști,  la un momnet dat, au pierdut noțiunea spațiului unde se aflau și își vorbeau în direct ca si cum erau într-o cameră față în față, neauziți și nevăzuți de nimeni, deși cred că mulți rămăseseră în spatele monitoarelor cu gura căscată.

Așa s-a scris o pagină  interesantă a literaturii  râmnicene, într-o zi de iarnă, la care au participat și membrii ai cenaclului Ante Portas din Buzău: Ștefan Teodor Cabel, Mariana Cabel, Laura Cozma. Din Vrancea a fost și domnul Vasile Buruiană însoțit de câțiva prieteni.
Am semnalat prezența discretă a doamnei Mioara Bahna.  Am avut și bucuria de a reîntâlni o fostă colegă de „generală”, profesoara, Grigoraș Angela Mariana.
La sfîrșitul evenimentului, membrii asociației Oprea Scrisă. Ro. au primit drepturi de autor pentru cărțile publicate până acum. Asociația are membrii în toată țara. Comitetul Național de Coordonare a structurii teritoriale, subordonat Consiliului Director este format din coordonatorii zonali: dl. Ioan Matiuţ (Banat-Transilvania), dna. Florina Zaharia (S-E România), dl. Viorel Gârbaciu (Oltenia), dl. Constantin Marafet (Buzău), dl. Santha Attila (Harghita, Covasna).
Ștefan Teodor Cabel


 poze: șt. teodor cabel





























poze: Laura Cozma:

poze Ana Maria Bentea:




Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu