joi, 3 octombrie 2013

Lansare de carte: INELUL DE AUR, DE ION TOPOLOG



UN BĂRBAT ADEVĂRAT FACE DIN IUBIRE ARTĂ
  


Cartea domnului Ion Topolog a generat interes nu doar iubitorilor de literatură, ci și celor de muzică. Inelul de aur, lansată la Buzău, la Casa de Cultură a Sindicatelor,  pe 20 septembrie, a fost subiectul unui eveniment  de mare intensitate spitiruală. Oaspeții de la Brașov au fost primiți cu emoție și nerăbdare. Subiectul foarte generos, povestea de dragoste dintre muzicianul George Enescu și prințesa Maria Cantacuzino (Maruca), a stârnit un mare interes în rândul participanţilor.
Apariția cărții este o celebrare a geniului nostru muzical, o saga ce nu aparține doar românilor prin arealul ei de desfășurare, dar îi obligă pe români să nu uite să facă reactualizari periodice ale marilor valori, să le cinstească operele și numele.
Autorul nu a venit singur. L-au însoțit doamna Viorica Popescu, președinte al filialei Brașov a Ligii Scriitorilor, Niculina Apoatol și Viorica Prahoveanu, buzoience, membre ale aceleeași filiale, colege și cu domnul Grigore Stelian. „Mă bucur că brașovenii sunt în legătură întru cuvânt cu buzoienii,” a spus doamna Viorica Popescu, în deschiderea prezentării autorului, pe care îl cunoaște de ani buni de colaborare.
Ion Popescu, pe numele adevărat, și-a început cariera la Cluj, ca jurnalist, la ziarul Făclia. Pe urmă a preferat învățământul şi a predat la liceul Andrei Șaguna, Brașov. Din 1994 va fi lector la Facultatea de Filologie a Universităţii din Braşov, apoi la Facultatea de Jurnalism a Universităţii Româno-Canadiene (2001-2003).
Literar, debutează în ziarul Făclia, 1954, cu povestirea „Prietenul meu”. Va îndruma revista școlară Muguri și va coordona cenaclul literar Astra.
Prima sa carte, Lovituri din Umbră. Urmează romanul Denisa, Pașii, Cicoarea ș.a.
În 1998 scoate volumul de versuri Dealul Melcilor, care conține 21 de poeme de dragoste, ediție bilingvă: română-engleză.
Foarte importantă este integrala de Poezii Mihai Eminescu (în 1993, în colaborare cu Alina Petrovici).
Tudor Cicu a făcut o paralelă a evenimentelor literare, amintind de o antologie de poezie lansată la Adjud, în care sunt cuprinşi Liviu Ioan Stoiciu, Adrian Botez și Paul Spirescu, precum şi de antologia sa „11 Poeți buzoieni”, boicotată la vremea respectivă chiar de unii dintre cei antologați. Ținta acestei analogii a fost de fapt provocarea tinerilor la actul de cultură, mai ales la cel literar. Apoi a vorbit despre cartea domnului Ion Topolog. Romanul, din punctul său de vedere, ”este și o panoramă a epocii regale. Ca note caracteristice are doi piloni: dorința muzicianului de a se căsători și viața zbuciumată a Marucăi.”
De subliniat „lirismul covârșitor” și scena bulversantă, cu mare încărcătură umană, din linia întâi a frontului, din noaptea de Înviere, când s-a încetat focul, soldații celor două armate au fraternizat pentru câteva minute, George Enescu a riscat ieșind în faţa lor cu vioara și a interpretat „Ave Maria” și câteva fragmente din muzica sa.
Pe lângă povestea celor doi, este bine conturată o parte din viața reginei Maria.
Cei doi, opinează Tudor Cicu, s-au cunoscut în împrejurări similare celor din romanul „Pe aripile vântului”.
Domnul profesor Stelian Grigore și-a exprimat bucuria lecturii pe care o imprimă cartea și a pus întrebarea: este un roman de dragoste, o frescă, un roman de analiză sau total?
Doamna Apostol Niculina a creat un sentiment aparte de percepţie a cărții prin maniera de interpretare a acesteia, dar și prin evindețierea meritelor autorului, pe care  emoția nu l-a ocolit, obligându-l să-și șteargă discret lacrima din colțul ochiului. Maruca în viziunea acesteia este „o vioară Eva. O frescă a unei lumi reale, apuse acum. Personajele principale nu sunt fictive. Istoria este cunoscută trunchiat de generațiile de după al doilea război mondial.”
Marin Ifrim:„Scriitorul Ion Topolog a luminat cartea ca un fulger cu figura proeminentă a muzicianului român.(...) Dincolo de cărți, autorul este un mare caracter, esență pe care o pierdem în a fi atenți la oamenii care contează în viața comunității.
Prezența a doi elevi de la Liceul de artă „Margareta Sterian”,  Irina Barbu și Costea Adiel, însoțiți de doamna profesoară Vlad Rodica, dânsa, la rându-i, iubitoare de muzică și membră a corului Lira, a sublimat momentul literar  dându-i  amploare culturală și prin faptul că în zilele respective la București era în desfășurare Festivalul Internațional „George Enescu”.
Plăcut marcat de prestația celor doi elevi, domnul Ion Topolog i-a răspăltit cu câte un exemplar din Poeziile lui Mihai Eminescu spunând :„Bucuria cea mai mare mi-au oferit-o acești copii prin talentul  și inocența lor. Enescu să fie pentru ei și pentru oricine  un exemplu de reușită prin muncă. Pentru a face cunoscută muzica românească, acesta cânta în țară în orașe mici: Caracal, Oravița, Buzău, relatează autorul. Același traseu pe care l-a făcut marele muzician  în concertele sale vreau să-l urmez și eu în promovarea acestei cărți”.
În continuare, a evidențiat energia creatoare a locului în care s-a născut și  care a dat mari nume, nu doar cele două vârfuri, Mihai Eminescu și George Enescu, ci și Nicolae Iorga,  pictorul Ștefan Luchian, Spiru Haret etc.
Ce a condus la scrierea cărții? Dorința de a scrie despre un cuplu de îndrăgostiți celebri. Despre V. Alecsandri, s-a scris. Despre ȘT. O. Iosif și Natalia Negru și Dimitrie Anghel, s-a scris; Am vrut să scriu despre Avram Iancu. Acesta a avut două iubite: Ilona Farcaș și Maria Toader.  Pentru ultima a suferit foarte mult. Până la urmă m-am hotărât pe această frumoasă poveste de dragoste. Cartea se găsește expusă şi la  Ateneul Român, unde se desfășoară Festivalul „George Enescu”. Mi-au cerut-o și cei de la Humanitas, cu ocazia deschiderii filialei de la Brașov, dar nu am fost de acord cu  oferta lor. Am muncit mult la cartea  aceasta. Și vreau să mă întâlnesc eu cu oamenii care vor să o citească. O să umblu cu acestă carte cum umbla maestrul cu vioara.
Cumpărătorii de carte nu au stat pe gânduri, au asaltat, pentru autografe, autorul care, cu umor și căldură, avea o vorbă pentru fiecare.
Au participat  scriitorii: Mihail Sălcuțanu, Dumitru Dănăilă, Constantin Bucur, Dumitru Negoiță, dr.Gherorghe Oncioiu,  poetul M.Macovei, Dan Camer, Ion Gătej, dirijorul corului „Lira” Ștefan Stănescu, graficianul Ion Răduș, Roxana Mihaela Boboc, Costel Suditu, membrii cenaclului Ante Portas: Alexandru Boloache, Laura Cozma, Andrei Bolache, Dana Bițeanu, doamna profesoară Valeria Blidaru , domnul Sfâșie Florin și alți invitați.
Literatura și muzica aliate sunt redute imbatabile în fața indiferenței, a uitării. Cei care au fost la eveniment vor duce cu ei impresiile, cartea, adică frumosul, valoarea, munca, jertfa, dragostea ziditoare și înălțătoare. Inelul de aur nu e doar o poveste de dragoste, ci viața unui bărbat adevărat cu toate însumările fizice, spirituale și sufletești. Iubirea pentru ai săi, pentru femeia vieții sale i-a dat energia și forța creatoare de a duce în toată lumea aceste sentimente ce i-au dominat viața, de a duce în lume munca tradusă în artă de un suflet cu adevărat nobil.

Teo Cabel


poze Teo Cabel .(pozele cu Teo Cabel -Mihaela Boboc)



























3 comentarii :

  1. Aşa se face istorie literară! Mergi mai departe... Citit, văzut, plăcut!

    RăspundețiȘtergere
  2. sincere felicitari si mult succes pe mai departe...

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu siguranţă această amintire literară cuprinde atât marginali cât şi miezul acesteia. Sincere felicitări!

    RăspundețiȘtergere