duminică, 27 noiembrie 2016

Urcând „Trepte” în „Bătăi de Clopote” spre „Rondelul de noapte” -Lansare de carte Rm Sărat- 25 noiembrie 2016



Toamnă târzie... 25 noiembrie 2016  a fost  o zi capricioasă, contrastantă cu anterioara sa: ceață, umiditate, frig (și e doar o constatare a vremii... călătorind  de la Buzău la Rîmnicu Sărat și  înapoi cu scopul de a onora invitația la un eveniment cultural-artistic: o triplă lansare de carte). Sentimentul de înfrigurare nu a cuprins însă atmosfera din amfiteatrul Colegiului Național „Al. Vlahuță” pe timpul desfășurării lansării de carte, lansare care a adus în fața elevilor un alt prim plan al profesorilor pe care îi întâlnesc în orele de curs, acela de scriitori: Manuela Camelia Sava, care a prezentat volumul de versuri Bătăi de clopote și, respectiv, Nicolae Bratu, cu Rondelul de noapte. Am fost și eu, alături de ei, cu volumul de publicistică Trepte, prin care am îndrăznit să scot în  evidență evenimente literare din arealul râmnicean și buzoian, în afara curgerii clepsidrei, prin turnarea lor în text, și pe care nu le-am lăsat să zboare ca zâmbetele mai mult sau mai puțin prietenoase,  sau ca aprecierile, ce sunt, de multe ori,  un simplu act de complezență rezultate la aceste manifestări.
Profesoara Daniela Petre a expus în holul liceului lucrări de grafică, prezente  și în cartea Bătăi de clopote, poemele Manuelei Sava fiind sursa de inspirație pentru tânăra artistă.
A fost un eveniment literar la care primarul, Sorin Cîrjan, a venit ca girant al susținerii actului cultural în urbea râmniceană, și a continuării acestuia, ca o componentă normală a vieții unui oraș, indiferent de numărul de locuitori sau de poziția sa geo-politică și economică. De asemenea, au fost prezenți membrii Uniunii Scriitorilor din  România, Valeria Manta Tăicuțu, Nicolai Tăicuțu și Mioara Bahna.
Am fost însoțit de la Buzău de poetul Costel Suditu, alături de care am fondat revista Literadura, al cărui număr doi a apărut în luna lui brumar și în ale cărei pagini râmnicenii și- au arătat valoarea, fiind și de această dată la înălțime, prin cronica lui Sorin Călin, proza  Manuela Camelia Sava și poezia lui Stefan Andrei Costache. Au venit și cei de la revista „Litera 13” ,  din Brăila, Mihai Vintilă, editorul și jurnalistul de la Info –Est, și  Zeno Halupa.
Prof. dr. Manuela Camelia Sava a moderat manifestarea, regizând ad hoc, intrarea în scenă și manifestarea energiilor pozitive a celor care au avut un cuvânt de spus în privința celor desfășurate în acel spațiu, în acel moment:
Costel Suditu, redactor al revistei Literadura,  Violeta Vîlcu, Directoarea Centrului Cultural „Forica Cristoforeanu” Rm Sărat, criticul Mioara Bahna, Redactorul șef al revistei Spații culturale, scriitoarea Valeria Manta Tăicuțu, Florin Ceparu, Petrache Plopeanu, prozator și poet, și prof. preot  Ștefan Andrei Costache.
A dominat un sentiment de căldură sufletească, cei mai tinerii, elevii ne-au urmărit  cu interes, participând în număr mare la activitatea „de sărbătoare culturală”,  cum s-a exprimat doamna Mioara Bahna.
Au mai participat, Vasile Ghinea, președinte cenaclului Alex. Sihleanu, prof, Apostolescu Mihai, prof  Răzvan Theo Chirac, dl. Costică Drâstaru, scriitor, Marius Nicolae, directorul muzeului municipal Rm. Sărat, dna prof. Alexandra Popescu,  Vice președinte club Femina 2 Râmnicu Sărat,  dl director al Col. Naț. Ambrinoc Costică, dna prof. Marcela Marin de la Scoala „Vasile Cristoforeanu”, Râmnicu Sărat, Artemiza Asănache, fostă elevă a colegiului, poetă, doctor în filologie,  Emilia Radu, directoarea Bibliotecii „Corneliu Coposu” din Râmnicu Sărat și cu toții - membrii familiei, prietenii, apropiații – au fost părtașii unei zile înălțătoare, când muzele își dau acordul ca sufletele noastre să bată în același ritm, uniți de ideea de a fi mai bogați spiritual.
                                                                                              Teo Cabel



Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu