miercuri, 5 octombrie 2016

„Uneori suntem toți copii”- Lansare de carte Dr. Valeriu Bistriceanu





Joi, 28 septembrie, (2016) am participat la o lansare inedită, la Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”, cartea doctorului Valeriu Bisticeanu Din lumea poveștilor cu subtitlul Povestioare pentru suflete nevinovate vol. I și II.
Inedită, pentru că e bine ca autorul să fie lângă cartea sa când o lansează în apele literaturii să plutească prin timp, să-i facă și pe cititori să plutească prin timpul cărții. Când autorul nu poate, din motive care nu țin de voința lui, ci de probleme de sănătate, pe care nu mereu le poate rezolva  de pe o zi pe alta, colaboratori de nădejde, rude de literă și cuvânt, sunt prezenți pentru ca actul de cultură să se deruleze precum în Testament -ul arghezian: „Cartea mea-i, fiule, o treaptă.”
Public, scriitori, elevi, au umplut sala unde s-a desfășurat evenimentul ca semn de interes și solidaritate pentru personalitatea doctorului Bistriceanu. Au vorbit despre carte Marin Ifrim, Radu Roxelana, Dumitru Ion Dincă și prof. Mircea Costache.
Marin Ifrim a prezentat autorul ca unul dintre cei mai consecvenți și fermi promovatori  ai descoperiri și susținerii tinerilor în cadrul Concursului de creație literară „Vasile Voiculescu-Arc peste timp” organizat  de Fundația Academică „Vasile Voiculescu”, al cărui fondator și presedinte este. Promovarea cărții înainte de lansare s-a făcut în revistele „Cartelul Metaforelor”, Caietele de Țintești, „Luceafărul”, la Botoșani și „Melidonium”, la Bacău.
Radu Roxelana, prefațatoarea cărții, a citit povestea Țara zimbrului după care a specificat că volumul face parte din proiectul cultural dr. Valeriu Bistriceanu și este dedicat cadrelor didactice; a continuat cu prezentarea cărții. Copii prezenți în sală ascultau ochi și urechi ce le povestea despre  eroii cărții, cei trei iepurași. Cărțile de povești au poveștile lor. Prezentarea a relevat aspectele importante ale cărții atât din punct de vedere educațional, făcând referire la bună purtare, igienă, istorie, geografie, mitologie dacică și universală, cât și din punct de vedere literar, ca o sărbătoare a basmului românesc. În carte cotidianul și realul se întâlnesc cu fabulosul, miraculosul, dar și trinitatea: cer, pământ, tărâmul celălalt, caracteristice ale basmului autohton. Cartea prezentată azi este pentru copiii uitați în fața televizorului și a calculatorului. Doamna Radu Roxelana a încheiat prin conturarea personalității doctorului Valeriu Bistriceanu ca „doctor fără de arginți” și modelator de conștiințe.
Scriitorul Dumitru Ion Dincă, a adăugat celor spuse de antevorbitori, altruismul, dăruirea autorului în ceeea ce privește cultura și copiii. Făcând o paraleleă cu Micul Prinț de Saint Exupery a nuanțat modul de percepție diferit al copiilor față de adulți, atitudinea lor pozitivă, care reiese mereu tocmai din starea lor de curățenie sufletească, aceasta fiind si una dintre trăsăturile aceastei cărți de păstrare a acestor calități ale copiilor.
Din ceea ce a spus prof. Mircea Costache a rezultat că dr. Valeriu Bistriceanu și-a depășit statutul său social și profesional, cu rezultate pozitive, prin implicareasa în viața culturală și în sistemul de sănătate publică. Omul cu vocație publică.
Cartea, a continuat acesta, este o incitare la identificarea locurilor prezente în volum, deci o angajare dublă: a părinților care trebuie să vină în ajutorul copiilor, dar și a acestora, care prin citire, să le ceară adulților să-i ducă să cunoască locurile evocate. Referirea la clasicii poveștilor și povestirilor românești, în special Ion Creangă, este o invitație la citire paralelă clasici, cartea Din lumea poveștilor.
La sfârșit, o parte din cărți au fost donate: unele Centrului Cultural Alex. Marghiloman, unor școli, din oraș și din județ, copiilor și celorlalți participanți la eveniment.
Multă sănătate modelatorului de conștiințe! Să continuie săparea de fântâni spirituale și literare, să le redea limpezi celor care au nevoie de această apă vie, dar și celor care uită să mai privească chiar și în interiorul lor în graba aceasta cotidiană spre... nu știu ce!

                                                                                                                                               Teo Cabel






Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu