vineri, 16 septembrie 2016

„Cartea de muncă” - Marin Ifrim - Lansare la Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”

15 septembrie 2016 scriitorul Marin Ifrim a lansat volumul mult discutat „Cartea de muncă”.
De formatul unei cărți de muncă, cei care au prins sistemul știu foarte bine despre ce este vorba, chiar însumează în ea succint devenirea socio -profesională pe de o parte și cea literară pe de altă parte a autorului. Capitolele în care se vorbește despre devenirea omului Marin Ifrim sunt numerotate cu cifre arabe. Cele care se referă la viața de scriitor sunt numerotate cu cifre romane și încep cu momentul crucial care a adus și la apariția volumului „Blocat în lift spre cer”; moment de răscruce în viața scriitorului Marin Ifrim, după internarea în spitalul Colentina, la București.  Structură rezultată din alternanța acestora ține cititorul în priză.
Puzzle-ul pe care îl construiește autorul piesă cu piesă, este de fapt confesiunea unui scriitor, bun folositor al cuvântului, de ce nu, în a-și creiona un traseu cu mâna lui,  nu cum ar dori unii să o facă după bunul lor plac.(pag. 5) În acest CV literaturizat, caracterul confesiv îl absolvă pe autor de nu stiu ce rigori deontologice estetice.  Reflexivul îi dă libertate autorului chiar să se laude cu munca sa. Cine este Marin Ifrim? Nu este o întrebare retorică. Cultura Buzoiană are habar de acest nume în dreptul căruia se poate scrie: moderator de evenimente literare, inițiator de concursuri literare pentru tineret, descoperitor și susținător de talente. Membru al juriului în diverse concursuri locale și naționale, Marin Ifrim poate fi orgolios, chitros, dar nu un diletant, este membru USR din 1998. 
Au participat la lansare, directorul centrului cultural, doamna Elena Isbășoiu, poetul Nicolae Pogonaru, jurnalistul Sorin Burlacu, domnul Stănuță Ionel de la Direcția județeană pentru Cultură, Dumitru Negoiță- redactor șef la revista „Uscând o lacrimă”, scriitorul Marcel Isbășoiu, public.
S-a vorbit depre  Marin Ifrim și ca jurnalist la  Senatorul, Informația de Buzău, Muntenia.
Confesiv, ca și în carte,  recunoaște că în duelul cu criticul Alex Ștefănescu „am băgat și eu bățul prin gard”. 
Cartea de muncă a lui Marin Ifrim este mai stufoasă în realitate. În volumul lansat sunt doar repere. Bineînțels că în varianta socio-profesională aceasta (cartea de muncă) va  avea un sfârșit, în varianta literară, scriitorul rămâne în conștiința societății, în mijlocul căreia a scris și a trăit, cu faptele și cărțile sale.
În timpul lansării vorbitorii au specificat că Centrul Cultural Alexandru Marghiloman ar trebui să intre în atenția buzoienilor și nu numai, ca reprezentativ pentru imaginea culturii municipiului și chiar a județului. Activitățile desfășurate aici deja au conturat acest aspect, la un an de la inaugurare.
Succes  celor care fac să se miște spre performanță instituția de cultură!
 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu